Vašington se sprema za istorijsku inauguraciju

Za nešto više od dva meseca, 20. januara, Barak Obama će položiti zakletvu kao 44. predsednik Sjedinjenih Američkih Država. Procenjuje se da bi ta ceremonija mogla da privuče milione ljudi u glavni grad Vašington.

Najskuplji hoteli u Vašingtonu bukirani su za čitavu tu nedelju, dok sa svih strana stižu zahtevi za 250 hiljada karata koliko će biti podeljeno za svečanost polaganja zakletve. Kongresni odbor odgovoran za zvanične ceremonije navodi da će tema ovogodišnje inauguracije biti sećanje na bivšeg predsednika Abrahama Linkolna, povodom 200. godišnjice njegovog rođenja. Predsednica odbora, senatorka Dajen Fajnstin, kaže da se u inauguraciju prvog predsednika afričkog porekla savršeno uklapaju izjave predsednika Linkolna, zaslužnog za okončanje robovlasništva u Sjedinjenim Državama.

Kao što je predviđeno Ustavom, Obama će polaganjem zakletve, ispred zgrade američkog Kapitola, preuzeti položaj predsednika. Posle te ceremonije, odlazeći predsednik Džordž Buš i njegova supruga Lora verovatno će napustiti glavni grad helikopterom – kako je to činio svaki predsednik od 1977. godine. U okviru svečanosti biće održana parada od Kapitola do Bele kuće.

Po tradiciji koja seže od inauguracije prvog predsednika, Džordža Vašingtona, u gradu će biti održani brojni raskošni inauguralni balovi, u čast dobrodošlice novom predsedniku.