Bušova administracija odobrila autoindustriji paket pomoć vredan 17,4 milijarde dolara.

Predsednik Buš ponudio je autokompanijama paket pomoći od 17,4 milijarde dolara u vidu kratkoročnih zajmova, ali je za uzvrat postavio i oštre uslove.

Predsednik Buš je rekao da će vlada odobriti zajmove proizvođačima automobila u zamenu za reorganizaciju tih kompanija kako bi uspostavile dugoročnu stabilnost. Sredstva za te zajmove - ukupno 17,4 milijarde dolara - biće izdvojena iz ranije usvojenog paketa za spasavanje finansijskog sektora vrednog 700 milijardi dolara. 13,4 milijarde dolara biće obezbedjeno uskoro, a još 4 milijarde u februaru. Buš je rekao da će kompanije dobiti rok do 31. marta da izrade čvrste ekonomske planove ili će morati da vrate sav novac.

Zajmovi će im pomoći na dva načina. Prvo, pružiće proizvođačima automobila tri meseca da izrade planove za održivu reorganizaciju, što verujem da su sposobne da učine. Drugo, ako reorganizacija ne može da se sprovede bez bankrotstva, pozajmice će im omogućiti da izvrše pravne i finansijske pripreme za stečajni proces, koji nudi bolje izglede za dugoročni uspeh i umiruje potrošače kako bi mogli da nastave da kupuju američke automobile,“ rekao je predsednik Buš.

Američka autoindustrija, proizvođači sirovina i delova, zapošljavaju milione radnika. Buš je rekao da bi haotičan raspad autoindustrije naneo neprihvatljivo bolan udarac američkim radnicima, znatno šire od same autoindustrije, i da bi još više uzdrmao oslabelu američku privredu.

Finansijska kriza dovela je autokompanije do ivice bankrotstva mnogo brže nego što su mogle da predvide, pa nisu izvršile neophodne pravne i finansijske pripreme za normalan stečajni proces koji bi doveo do uspešne reorganizacije. Međusobni uticaj ta dva činioca stvorio bi suviše veliki rizik da stečaj dovede do haotičnog raspada američkih autokompanija,“ rekao je Buš.

Dženeral motors i Krajsler pregovarali su sa Belom kućom od prošle nedelje, kada je Senat odbacio paket pomoći u vrednosti od 14 milijardi dolara. Te dve kompanije su se našle na ivici bankrotstva zbog smanjene prodaje vozila i imaju sve manje gotovog novca za vođenje svakodnevnih poslova. Obe kompanije najavile su duge praznične odmore za svoje zaposlene.