Kabul i Islamabad pozdravili plan američkog predsednika

Zvaničnici iz avganistanske i pakistanske vlade pozdravljaju novu strategiju američkog predsednika za stabilizaciju regiona.

Portparol avganistanskog predsednika Hamida Karzaija izjavio je da njegova vlada podržava plan i posebno ceni priznanje američkog predsednika da opasnost od al-Kaide dolazi pretežno iz Pakistana. Pakistanski premijer Jusuf Gilani je rekao da neće biti dopušteno da se pakistanska teritorija koristi za terorističke aktivnosti, koje - kako se izrazio - sprovodi ekstremistička manjina.

Pakistanski državni mediji prenose da je predsedik Asif Ali Zardari zadovoljan novim Obaminim inicijativama za učvršćivanje demokratije i pravosuđa uz pomoć godišnje pomoći od milijardu i po dolara u narednih pet godina.

HRV: Ljudska prava - prioritet

Organizacija Hjuman rajts voč, traži od predsednika Obame da ljudska prava budu prioritetna u njegovoj novoj strategiji za Avganistan i Pakistan. U pismu američkom predsedniku, organizacija sa sedištem u Njujorku upućuje spisak koraka za koje smatra da su potrebni za poboljšanje ljudskih prava u Avganistanu. Među njima su bezbednost civila, zatim reforma pravosuđa, jačanje prava žena i zaštita prava na izražavanje. Hjuman rajts voč takođe traži od Sjedinjenih Država da umanje broj civilnih žrtava vojnih udara i osiguraju poštovanje međunarodnih zakona i zaštitu prava zatvorenika u zatvoru u Bagramu u Avganistanu.

Lavrov: Rusija spremna da pomogne

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, izrazio je spremnost Rusije da u saradnji sa Severnoatlantskim savezom i drugim državama radi na stabilizaciji Avganistana.

Na konferenciji takozvane Šangajske organizacije za saradnju, Lavrov je posebno naglasio važnost prekidanja šverca oružja u Rusiju i druge zemlje koje okružuju Avganistan. Rusija je inače već dozvolila da NATO transportuje neratni materijal preko njene teritorije u Avganistan, a Lavrov je izrazio spremnost da se ispitaju sve vrste konstruktivne saradnje. Konferencija Šangajske organizacije, u kojoj su pored Rusije, Kina, Kazahstan, Tadžikistan, Kirgistan i Uzbekistan, održava se četiri dana pre sastanka posvećenom Avganistanu, koji se održava pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija u Hagu.