ElBaradej osudio Izrael zbog kritike da je pristrasan u korist Sirije

Direktor Medjunarodne agencije za atomsku energiju Mohamed ElBaradej osudio je Izrael zbog toga što ga je optužio da je pristrasan u pogledu istrage navodnih sirijskih nuklearnih aktivnosti.
ElBaradej, naime, istražuje američke i izraelske optužbe da je Sirija gradila tajni nuklearni reaktor uz pomoć Severne Koreje pre nego što su ga izraelski ratni avioni uništili 2007. godine. ElBaradej je kritikovao Izrael zbog toga što nije informisao njegovu agenciju pre bombardovanja tog objekta.
Mohamed ElBaradej je danas u Beču na sastanku upravnog odbora Medjunarodne agencije vodio žustru debatu sa jednim izraelskim diplomatom oko tog pitanja. Izraelski predstavnik, Israel Mihaeli, optužio je ElBaradeja da javno kritikuje Izrael i apelovao na njega da izbegne političku pristrasnost u bavljenju sirijskim nuklearnim pitanjem.
ElBaradej je, medjutim, ocenio da je stav Izraela „potpuno iskrivljenim“. On je rekao da bi Izrael trebalo da prestane da „drži lekcije“ Medjunarodnoj agenciji za atomsku energiju, jer je jevrejska država odbila da potpiše Sporazum o neširenju nuklearnog naoružanja.
Damask, inače, negira da razvija tajni nuklarni program i tvrdi da je zgrada koju je Izrael bombardovao u istočnom delu Sirije bila vojni objekat van upotrebe.