Ovogodišnji sedmi festival SILVERDOCS u znaku Lebrona Džejmsa

Autori dokumentarnih filmova iz svih delova sveta okupili su se nedavno u Vašingtonu, prikazujući svoja ostvarenja na sedmom godišnjem festivalu dokumentarnog filma SILVERDOCS. Organizatori kažu da je u pitanju jedan od važnijih festivala za svetske dokumentariste, a ove godine na repertoaru su bila 122 filma iz 58 zemalja.

Film koji je otvorio festival je priča o usponu petorice košarkaša, od vremena kada su igrali u istom timu u srednjoj školi u Ohaju ... dok nisu dospeli do samog vrha ... Jedan od njih je Lebron Džejms, danas velika zvezda američke NBA lige.

Iako film - "More Than a Game" (“Više od igre”) sadrži mnogo košarkaške akcije, reditelj Kristofer Belman ističe da priča ima brojne druge elemente.

"Njihova interakcija, odnos na terenu i van njega, njihovo prijateljstvo je ono što je, po meni, veoma specifično. Dešavanja na terenu su samo bonus, ali za mene je to što su radili kao prijatelji bilo tako posebno da sam morao da to pratim kamerom", kaže Belman.

Mnogi od gledalaca na otvaranju SILVERDOCS festivala dokumentarnog filma, mahom Amerikanci, došli su da vide film i njegovu najveću zvezdu. Lebron Džejms je, zajedno sa drugovima iz tima i autorima filma, prošetao crvenim tepihom u Silver Springu, u predgrađu Vašingtona.

Festival, koji organizuju Američki filmski institut i kanal Diskaveri, ove godine se održava sedmi put. Organizatori kažu da ne predstavljaju samo američke i evropske filmove već i radove iz svih delova sveta. Skaj Sitni, umetnička direktorka festivala kaže:

"Mnoga ostvarenja potiču sa Bliskog istoka. Ove godine smo imali niz interesantnih filmova iz Južne Koreje. Mislim da je “dokumentarac” kao žanr postao globalni način pričanja filmskih priča".

Film "Supermen of Malegaon" (Supermeni iz Malegaona) prati snimanje niskobudžetne verzije “Supermena”, dok ujedno pruža pogled na lokalnu kulturu jednog gradića na zapadu Indije.

Na repertoaru je i film "Mrs. Goundo's daughter" (Ćerka gospodje Goundo), priča o naporima da se dvogodišnja devojčica sa Malija spasi od genitalnog sakaćenja, prakse kojoj se na silu podvrgavaju milioni devojčica u zapadnoj Africi. Pored toga, na festivalu se prikazuju filmovi iz Latinske Amerike, Istočne Evrope I Australije. Ove godine, SILVERDOCS je ponovo privukao na stotine autora, gledalaca I profesionalaca iz filmske industrije sa svih krajeva planete.

"Kao što vidite, svake godine festival raste i nema naznaka da će se njegov razvoj usporiti. Mislim da ljude iskreno zanimaju priče koje mogu da saznaju iz dokumentarnih filmova", kaže Skaj Sitni.

Džim Hil iz Silver Springa pratio je festival u protekle četiri godine.

"Ovaj festival se koncentriše na dokumentarne filmove koji nam pružaju uvid u realnost kakvu ne možemo da dobijemo od igranih filmova", kaže Džim.

Organizatori festivala SILVERDOCS kažu da planiraju da nastave da predstavljaju široki spektar dokumentaraca, u nastojanju da prošire globalni uticaj ove popularne vašingtonske manifestacije.