Mubarak u poseti Sjedinjenim Državama

Egipatski predsednik Hosni Mubarak, koji je doputovao u Sjedinjene Države, izjavio je da će arapske zemlje priznati Izrael tek kada bude sklopljen pravedan i sveobuhvatan mir na Bliskom istoku.

Mubarak je za egipatski list "Al-ahram" izjavio da Izrael mora da prekine izgradnju naselja i nastavi mirovne pregovore sa Palestincima, pre nego što arapske zemlje budu mogle da normalizuju odnose sa jevrejskom državom. Egipatski predsednik sastao se danas sa američkom državnom sekretarkom, a sutra će razgovarati sa predsednikom Obamom.

Istovremeno, izraelska armija je saopštila da su njeni pripadnici koji patroliraju duž granice sa Egiptom, greškom otvorili vatru i ranili egipatskog graničara. Portparolka vojske je saopštila da su izraelski vojnici na patroli u blizini Ejlata, primetili na granici naoružanu osobu koja im je bila sumnjiva. Ona je rekla da su vojnici počeli da pucaju kada je ta osoba repetirala svoje oružje. Vojnici su tek potom shvatili da je osoba koja je ranjena u grudi - egipatski graničar. Incident istražuje združena izraelsko-egipatska ekipa.