Srpski novinari protestovali u Prištini

Ispred sedišta EULEX-a u Prištini srpski novinari su danas održali miran protest. Oni su od šefa evropske misije zatražili pokretanje istrage o nestalim kolegama i pronalaženje ubica novinara na Kosovu u periodu od 1998. do 2000-te godine.

Delegacija srpskih novinara je zatražila je od šefa Euleksa na Kosovu Iv de Kermabona pokretanje sveobuhvatne istrage u cilju rasvetljavanja istine o kidnapovanim i ubijenim srpskim novinarima na Kosovu u periodu od 1998. do 2000 te godine. Sastanak sa De Kermabonom u sedištu Euleksa u Prištini održan je iza zatvorenih vrata.

Ranije pre podne predstavnici Udruženja novinara Srbije, sa svojim ogrankom Društvom novinara sa Kosova i Metohije, održali su mirne proteste ispred sedišta Euleksa u Prištini. Oko tridesetak okupljenih kolega, kojima su pridužili i članovi porodica ubijenih ili kidnapovanih novinara, razvilo je transparent na kome je na srpskom i albanskom jeziku bilo ispisano vratite nam naše kolege.

Djuro Slavuj i njegov kolega Ranko Perenić su kao novinarska ekipa radio Prištine zadnji put vidjeni avgusta 1998. godine. Nestali su u regionu Orahovca, koji je tada bio pod kontrolom OVK. Porodice nestalih novinara ni posle 11 godina ne gube nadu. Kako kažu, predstavnici medjunarodne zajednice su malo toga uradili na rasvetljavanju ovog i ostalih slučajeva kidnapovanja.

Udruženje novinara Srbije zahtevaće od medjunarodnog komiteta za zaštitu novinara u Njujorku da se u spisak stradalih novinara uvrste i kolege koje su ubijene ili kidnapovane na zadatku dok su izveštavali o ratnim sukobima na Kosovu. U periodu od 1998. do 2000., godine dok su obavljali profesionalnu dužnost na Kosovu, ubijena su ili nestala šestorica srpskih novinara. Počinioci ovih nedela nisu otkriveni. Mirne protesti sprskih novinara u Prištini obezbedjivala je i nekolicina policajaca i karabinjera.