Pregovori o klimatskim promenama zapali u ćorsokak

Razgovori o klimatskim promenama su danas zastali, jer je sporenje u pogledu brojnih pitanja paralisalo pregovore manje od dva dana pre planiranog dolaska američkog predsednika Baraka Obame i više od stotinu šefova država i vlada u Kopenhagen.

Svetski lideri bi u petak trebalo da se dogovore i odrede rokove za smanjenje ispuštanja štetnih gasova u atmosferu. Organizatori se nadaju i da će postići sporazum o finansiranju borbe protiv zagađenja u zemljama koje zbog siromaštva ne mogu same da obave taj zadatak.

Međutim, siromašne zemlje su danas počele da oklevaju zbog – kako tvrde – neuspeha Danske kao domaćina konferencije da osigura transparentnost pregovora. Nesporazum se povećao kada je američki senator Džon Keri zatražio od delegata da ovlaste Kinu, Indiju i ostale ekonomije u razvoju da preduzmu mere za smanjenje ispuštanja ugljenika koje mogu da se provere.

U međuvremenu, danska policija je uz pomoć suzavca i pendreka uspela da potisne stotine demonstranata koji su pokušali da prodru preko barikada oko Bela centra u kojem se održava konferencija. Uhapšeno je više od 200 demonstranata.