Izrael razvio najefikasniji sistem kontrole na aerodromima

Izrael ima - kako kažu eksperti za bezbednost - možda najefikasniji sistem kontrole avionskih putnika na svetu. Uprkos neprekidnim pretnjama palestinskih terorističkih organizacija, nijedan avion koji je poleteo sa aerodroma "Ben Gurion" u Tel Avivu nije otet ili podignut u vazduh, a aerodrom nije pretrpeo napad još od početka 1970-ih.

Takav uspeh se postiže zahvaljujući usavršenom sistemu koji obuhvata obaveštajne izveštaje, proveru ličnih podataka o putnicima i najsavremeniju tehnologiju za otkrivanje oružja i eksploziva.

Još jedan dan strogih bezbednosnih provera na telavivskom aerodromu "Ben Gurion". Svakog meseca kroz taj aerodrom prođe oko milion putnika. Međutim, u redovima se ne stoji dugo zahvaljujući – kako kažu izraelski eksperti za bezbednost – pristupu koji se, za razliku od drugih zemalja, više oslanja na vizuelnu proveru putnika, a manje na tehnologiju.

Pini Šif, jedan od osnivača izraelske službe za bezbednost aerodroma, svojevremeno je bio zadužen za bezbednost na aerodromu "Ben Gurion", a sada vodi kompaniju koja savetuje izraelsku vladu.

"Usredsređeni smo na putnika. Ko je putnik? Ako je putnik prema podacima kojima raspolažemo dobronameran, njegov prtljag ne treba proveravati posebno pažljivo. Ako se putnik okarakteriše kao sumnjiv, biće detaljno proveravan", objašnjava Šif.

Većina putnika prođe kroz proveru za 30 minuta. Ovde ne moraju svi da izuvaju obuću, odbacuju flaše s vodom ili prolaze kroz skener.

Našem novinaru međutim nije bilo dopušteno da snimi proces provere, koji obuhvata i kraći intervju u kojem agent utvrđuje zbog čega je putnik došao na taj aerodrom, gde je bio i gde ide i proverava njegove opšte podatke.

"Cilj vam je da locirate, da pronađete jednog putnika koji je terorista i nosi eksplozivni materijal. Morate da okarakterišete putnike i usredsredite se na one koji su sumnjivi, kojih je manje od 1 odsto", kaže Šif.

Smanjenje broja putnika koji se proveravaju znači da službenik može da propusti hiljade putnika brže, nego da svaki od njih mora da prođe kroz ručnu proveru i pretres prtljaga.

Agenti izraelske službe bezbednosti kažu da bi najverovatnije bilo nemoguće da se neko poput osumnjičenog božićnog bombaša Umara Faruka Abdulmutalaba neprimećeno ukrca u avion na "Ben Gurionu". On je bio 23 godine star musliman koji je putovao sam, bez provere prtljaga i sa kartom plaćenom gotovinom.

Izraelski eksperti za bezbednost kažu da je njihov sistem provere složen i da ne izdvaja posebno muslimane.

Nir Ran, direktor Nacionalne akademije za bezbednost u blizini Tel Aviva, bio je šef za vazduhoplovnu bezbednost u Šin Betu, izraelskoj agenciji za unutrašnjhu bezbednost i takođe je vodio bezbednosne operacije u izraelskoj aviokompaniji "El Al".

"Konkretan putnik, koji dolazi na let sa bombom u koferu, ne mora obavezno da bude musliman, ne mora da bude mlad ili da sam bude terorista. Sasvim suprotno, u većini slučajeva, iskustvo nas uči da su osobe koje su unosile bombu u avion bile devojke koje nisu muslimanke", ističe Ran.

Palestinci se žale na provere i retko koriste aerodrom "Ben Gurion", opredeljujući se da umesto toga lete iz Amana u susednom Jordanu, gde ih obično čeka blaža provera.

Neki od skenera i detektora koji se sada reklamiraju, usavršeni su u Izraelu. Pini Šif kaže da su oni efikasni, ali da posao ne može da obavi sama tehnologija.

"Prava stvar koju treba uraditi je primeniti tehnologiju kao završni deo kruga kompletnog sistema provere. Provera i tehnologija zajedno daju najbolje rezultate u kontroli putnika koji odlaze iz zemlje", zaključuje Šif.

Izraelski sistem bi na neki način mogao da se osporava, ali su zahvaljujući njemu do sada postignuti gotovo savršeni rezultati.