NATO vidi ofanzivu na Mardžah kao prekretnicu

<!-- IMAGE -->

Najviši komandanti američkih i NATO snaga kažu da bi velika ofanziva na grad Mardžah, u Avganistanu, mogla da bude prekretnica u borbama protiv Talibana.

Iako je na hiljade koalicionih i avganistanskih vojnika ušlo u Mardžah, vojni komandanti kažu da će uspeh misije zavisiti od toga šta će se desiti kada se borbe završe. Oni kažu da, za razliku od prethodnih ofanziva, ovog puta NATO i avganistanska vlada imaju dodatne snage bezbednosti i državne službenike, spremne da uđu u Mardžah čim situacija u gradu bude bezbedna. Oni kažu da je cilj da se stanovnicima osiguraju sve kritične usluge i spreči da talibanski ekstremisti ponovo uspostave svoje prisustvo u njemu.

Mardžah obuhvata veliko okolno poljoprivredno područje, u južnoj avganistanskoj pokrajini Helmand, sa oko 80 hiljada stanovnika i velikim obradivim površinama ispresecanim kanalima.

Talibani su ušli u taj kraj pre oko tri godine i koristili su njegovo plodno zemljište za uzgajanje opijuma, od čije prodaje su finansirali svoje aktivnosti.