Obama pozdravio izbore u Iraku

  • Pola Vulfson

Obama pozdravio izbore u Iraku

<!-- IMAGE -->

Dok je u Iraku trajalo prebrojavanje glasova, predsednik Obama je pred televizijskim kamerama u Beloj kući uputio čestitke iračkom narodu.

Iračani, suočeni sa nasiljem od strane onih koji samo znaju da ruše, učinili su danas korak napred ka obavljanju teškog posla izgradnje zemlje.“

Predsednik Obama je ukazao na masovni odziv birača, uprkos seriji napada širom zemlje u kojima je poginulo na desetine ljudi. Obama je rekao da su za krvoproliće odgovorni al-Kaida i drugi ekstremisti u Iraku, koji žele da poremete izborni proces napadima i ubistvima nevinih ljudi. Međutim, bilo je mnogo manje nasilja nego što se strepelo, primetio je američki predsednik.

Generalno gledano, nivo bezbednosti i broj suzbijenih destabilizirajućih napada govore o sve većoj sposobnosti i profesionalnizmu iračkih snaga bezbednosti, koje su bile glavne u organizovanju bezbednosti izbora,“ primetio je Obama.

Predsednik Obama je, međutim, upozorio protiv likovanja, ukazujući na težinu predstojećih zadataka. Rekao je da je obavljeno glasanje samo početak dugog izbornog procesa. Potrebno je sada odgovoriti na izborne prigovore, kao i formirati novi parlament i novu vladu. Obama je upozorio druge zemlje da se ne mešaju u taj proces. Takođe je jasno predočio da Sjedinjene Države neće pokušati da utiču na ishod izbornog procesa.

U ovom procesu, Sjedinjene Države ne podržavaju nijednog kandidata ni koaliciju. Mi podržavamo pravo iračkog naroda da sam izabere svoje lidere,“ rekao je Obama.

Predsednik Obama nije poimenično pomenuo nijednog od vodećih kandidata. Rekao je samo da je irački narod pokazao da želi da rešava sporove putem debate i političkog procesa, koji osiguravaju bezbednost i prosperitet za sve.