Nemaèki kancelar govorio u Bundestagu - 2001-10-11

Izveštavajuæi o svojoj prošlonedeljnoj poseti Sjedinjenim Državama kancelar Šreder je rekao poslanicima da ujedinjena Nemaèka ima nove dogovornosti u medjunarodnoj politici i da više ne može da samo drugima prepušta odbranu demokratije. Gospodin Šreder je rekao da je Nemaèka obavezna da preuzme svoj deo odgovornosti zato što je važan evropski i atlantski partner, zato što je snažna demokratija i privreda u srcu Evrope.

Stvari su se nepovratno promenile, rekao je Šreder, od vremena posle Hladnog rata, kada je svet oèekivao da Nemaèka igra samo sekundarnu ulogu u medjunarodnim nastojanjima da se oèuvaju slobode, pravda i stabilnost. Kancelar je rekao da Nemaèka mora da uèini više od obezbedjivanja infrastrukture i finansija i da njene nove odgovornosti moraju da obuhvate spremnost da uèestvuje u vojnim akcijama za odbranu sloboda, ljudskih prava, stabilnosti i bezbednosti.

Gospodin Šreder je rekao da je Nemaèka uspela da se oporavi posle Drugog svetskog rata i da nadje svoj put ka slobodi i samoopredeljenju, uz pomoæ i solidarsnot svojih amerièkih i evropskih prijatelja. On je rekao da Nemaèka sada ima obavezu da se odazove novim odgovornostima tako što æe proglasiti neogranièenu solidarnost sa Sjedinjenim Državama u borbi protiv terorizma.

Mnogi analitièari kažu da je kancelarov govor imao za cilj uæutkivanje domaæih, pretežno levièarskih kritièara nemaèkog uèešæa u medjunarodnoj akciji. Od Nemaèke se ne oèekuje da neposredno uèestvuje u vojnim akcijama u Avganistanu, ali ona je veæ pristala da pošalje vojnike i osmatraèke avione tipa ”avaks,“ u okviru operacija NATO-a za zaštitu amerièkog vazdušnog prostora, a poslaæe i brodove i vojnike u jednu jedinicu NATO-a koja æe zameniti amerièke patrole u istoènom Mediteranu.