Danijel Server o Kosovu i Srbiji - 2001-11-09

D.S.: Srbija bi mogla da pohapsi srpske ekstremiste u Bosni i na Kosovu. Beograd ima izvesnu kontrolu nad tom situacijom. Srbija bi takodje mogla da sprovede u delo sporazum o juznoj Srbiji, sto je veoma vazno da bi se spreèilo izbajanja rata u tom delu Srbije. Smatram da bi Srbija mogla da preduzme neke mere, poput ovih, u borbi protiv terorizma.

B.M.: Predsednik Buš je pozdravio odluku srpskih vlasti da podstaknu Srbe na Kosovu da izadju na predstojeæe izbore. Iz kojih razloga je, po vašem mišljenju, važno da Srbi izadju na biralista?

D.S.: To bi bio najbolji naèin da Srbi zaštite svoje interese na Kosovu. Stoga smatram da je veoma važno da izadju na birlališta. Ukoliko to ne uèine, to bi se protumaèilo, barem na albanskoj strani, da Srbi ne nameravaju da se vrate i da nisu zainteresovani da budu ukljuèeni u upravu Kosova. Ukoliko Srbi budu glasali, to æe potvrditi njihovu nameru da se vrate na Kosovo i da zaštite svoje interese.

B.M.: Da li je bilo reèi o odnosima izmedju Srbije i Crne Gore?

D.S.: Nisam siguran koliko se o tome govorilo. Medjutim, svi se slažu da su Crnogorci ti koji treba da povuku sledeæi potez i da odluèe da li æe održati referendum. Mislim da je svaki nagoveštaj o rešenju tog pitanja važan predstojeæi korak.

B.M.: U kojoj meri su SAD spremne da pomognu ekonomsku obnovu Srbije?

D.S.: SAD su spremne da pomognu Srbiji, posebno u reprogramiranju dugova u Parizu i Londonu. Lièno mislim da je iznos amerièke pomoæi veoma mali. Medjutim, delegacija Srbije je došla u SAD u momentu kada su drugi prioriteti važniji, a budžetska situacija nije povoljna. Pod takvim uslovima teško je proširiti ekonomske bilateralne odnose. SAD æe ipak pružiti veliku pomoæ Srbiji u reprogramiranju dugova, sto je finansijski najvažnija stvar za Srbiju.

B.M.: Po vama, kakvi su konkretni rezultati Djindjiæeve posete Vašingtonu?

D.S.: Djindjiæ je jako dobro primljen u Vašingtonu, i posebno je dobro prošao u pogledu dugova. Premijer Srbije je takodje uspostavio lièni odnos sa predsednikom Bušom, što je veoma važno. Djindjiæ je podsetio Vašington na znaèaj onoga što se dogadja u Srbiji. Treba priznati da je u roku od godinu dana posle oktobarskih dogadjanja 2000. godine, ostvaren nepovratan i znaèajan progres u Srbiji. Istovremeno, jasno je da bi u vojsci, prvosudju, pa èak i u medijima, trebalo preduzeti dalje mere. Važno je da SAD i Srbija nastave snažan bilateralan dijalog o svojim pozicijama.