Tenzije u DOS-u postepeno popuštaju - 2001-12-07

Demokratska stranka Srbije, èiji je Maršiæanin potpredsednik, održala je veèeras proširenu sednicu Predsedništva i nagovestila da æe javnost o donetim odlukama biti obaveštena sutra. Upitan na konferenciji za novinare da prokomentariše sukobe unutar DOS–a predsednik Jugoslavije i lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica izrazio je uverenje da æe narod, kao poslednji sudija u svim politièkim sporenjima, umeti valjano da oceni nastalu krizu i da æe to pitanje biti rešeno na naèin koji neæe dovesti u pitanje stabilnost u državi i regionu.

Demokratska stranka neæe insistirati na oduzimanju mandata poslanicima Demokratske stranke Srbije u republièkoj skupštini i nikada neæe proizvoditi krizu u zemlji, izjavila je potpredsednica Demokratske stranke Gordana Èomiæ.

Komentarišuæi krizu unutar DOS-a, potpredsednik republièke vlade Nebojša Èoviæ je rekao da je sve jasno i da su to nepotrebne ali smišljene krize kako bi se urušila Vlada Srbije. O najavama eventualnog oduzimanja poslanièkih mandata poslanicima Demokratske stranke Srbije, Èoviæ je rekao da nije za oduzimanje mandata i da je više za to da probamo da napravimo dogovor. Meðutim, ne iskljuèujem ni jednu moguænost, rekao je Èoviæ. Potpredsednik savezne vlade Miroljub Labus smatra da kriza u DOS–u ozbiljno ugrožava napore da se graðanima u roku od tri godine ponudi bogatija buduænost. ”Oni koji imaju najviše uticaja u DOS–u moraju da se dogovore koji je to novi mandat te koalicije i koji reformski zakoni treba da se usvoje i da se svi obavežu na podršku tim zakonima. Postoji prostor za dogovor, prepreka je veliko nepoverenje i moramo da gledamo kako da ga otklonimo da bi DOS funkcionisao minimum još godinu dana, jer zemlja mora da iskoristi priliku koja joj je ovog momenta pružena,“ rekao je Labus.