Zvuk prošlosti i slobode - 2002-09-10

Bob Tejlor proizvodi desetine hiljada gitara godišnje. Kupuju ih takozvani vikend - hobisti i profesionalni izvoðaèi... ukljuèujuæi i neke slavne muzièare. Ove godine, kompanija je proizvela ogranièenu seriju instrumenata zvanu ”Liberty Tree Guitar“...

Pre oko 225 godina, kada su se Amerikanci borili za nezavisnost od Engleske, u senci drveæa zvanog ”Liberty“ ili Sloboda, kovali su planove o buduænosti. Poslednje preživelo drvo u koledžu St. John, u Merilendu, poseèeno je pre tri godine. Bob Tejlor je kupio 13 hiljada kilograma tog drveta.

”Obièno, kada se desi nešto tako, drvo bude preradjeno u specijalne olovke i druge komemorijalne predmete. To drvo je zaslužilo da od njega postane nešto bolje - kaže Tejlor

On i njegov tim eksperata su za narednih 18 meseci napravili 400 gitara od drveta Liberty. Èak i za iskusnog majstora, to je bio specijalan projekat.

”To je bilo kao da je to jedino drvo na svetu i da je svaki i najmanji deo važan - navodi Tejlor.

Gotov proizvod je koncertna gitara elegantnog izgleda. Na prednjoj strani je laserom urezbaren umetak od javora sa ispisanom Deklaracijom o nezavisnosti i slikom prve amerièke zastave...

Da bi stvarno prikazao Liberty gitaru, Bob Tejlor je zamolio profesionalnog muzièara - Dojla Dajka - da izvede nekoliko patriotskih pesama.

”Izgleda da se zvuk malo razlikuje od gitara koje sam èuo ranije. Da, ima punoæu zvuka. Ne zvuèi kao iz kante. To je prava gitara. Zaželite da usporite i pustite note da zvone i sviraju nešto malo više melanholièno, smatra Dajk.

Muzièari su pokupovali skoro sve Liberty gitare. Neke je Bob Tejlor poklonio, da bi seæanje na stablo Liberty nastavilo da živi. Deo novca ostvarenog prodajom gitara namenjen je finansiranju projekta za sadjenje mladica drveta Liberti u 13 prvobitnih kolonija.