Ni Demokrate ni Irak na žele rat - 2002-10-07

Džordž Buš želi da ga Kongres ovlasti da pošalje amerièke trupe u Irak, ako zakljuèi da sama diplomatija nije dovoljna da se odstrani opasnosnost od, kako se veruje, nagomilanog hemijskog i biološkog oružja u Iraku. Buš je upozorio da bi terorristi mogli da upotrebe to oružje za napad na Sjedinjene Države. Oèekuje se da æe oba doma Kongresa-Predstavnièki dom i Senat- usvojiti predloženu rezoluciju, uprkos protivljenju nekih demokrata u Senatu koje smatraju da se tom rezolucijom daju predsedniku suviše velika ovlašæenja.

Vodja veæine u Senatu Tom Dešl želi da se rezolucija usredsredi jedino na razoružavanje Iraka i iskljuèi predsednikov zahtev da ga se ovlasti da upotrebi silu ukoliko Irak zapreti svojim susedima ili ne vrati kuvajtske zarobljenike iz Zalivskog rata. Predstavnik Bele kuæe Ari Flajšer je naveo da æe predsednik Buš u svom veèerašnjem dvadeset petominutnom govoru objasniti Amerikancima zbog èega Irak predstavlja, po predsednikovim reèima, “kobnu i sve veæu pretnju.“ Amerièka vlada takodje odluèno nastoji da se u Ujedinjenim nacijama usvoji rezolucija kojom bi se dozvolilo svakoj zemlji èlanici da upotrebi “sva potrebna sredstva“, ukljuèujuæi silu, ukoliko se Irak ne povinuje vojnim inspekcijama.

Iracka vlada tvrdi da ne poseduje oružje masovnog uništenja i dozvoljava vojnim inspektorima Ujedinjenih nacija da se vrate u Irak. Iraèka vlada je prvobitno ukazala da se vojne inspekcije mogu preduzeti samo pod postojeæim propisima kojima se iskljuèuje pristup predsednièkim palatama. No, iraèki ambasador u Ujedinjenim nacijama Mohamed Alduri je ukazao juèe da bi iraèka vlada mogla biti spremna da prihvati novu rezoluciju prema kojoj bi predsednièke palate bile dostupne vojnim inspektorima. Britanija i Sjedinjene Države podržavaju novu rezoluciju u koju je ukljuèena pretnja silom protiv Iraka. Tome se protive Kina, Rusija i Francuska koje kao stalne èlanice Saveta bezbednosti imaju pravo na veto. Predsednik Buš je ukazao da je u pitanju verodostojnost Ujedinjenih nacija dok rešavaju da li se deceniju duge rezolucije mogu ignorisati bez posledica. Predsednik Bush je predoèio da æe povesti vlastitu koaliciju protiv Iraka, ukoliko medjunarodna zajednica ne preduzme odgovarajuæe mere.