Osujeæen pokušaj novog teroristièkog napada - 2002-10-12

Izraelska policija je saopštila da je Palestinac opasan eksplozivom, nameravao da se raznese u kafeu udaljenom samo dvadeset metara od americcke ambasade u Tel Avivu. Amerièka ambasada se nalazi na šetalisstu sa restoranima, barovima i višespratnim hotelima, sa mnogo sveta petkom uveèe.

Jedan službenik obezbeðenja americke ambasade je tragao za jednim èovekom koji je pokušao da udje u jedan od kafea i otkrio da ovaj nosi eksploziv. Èovek je pokušao da pobegne, ali se èuvar dao u poteru za njim i pozvao u pomoæ druge èuvare amerièke ambasade. Begunac je uhvaæen i savladan. Policijski specijalci su stigli na lice mesta i skinuli s njega prsluk sa eksplozivom. Uhvaæeni je Palestinac sa Zapadne, i pritvoren je i podvrgnut saslušanju.

Predstavnik izraleskog premijera Arijela Šarona Ranan Gisin je pohvalio èuvare amerièke ambasade za uspešnu intervenciju i naglasio da je njihova hrabrost potvrdila rešenost “da se odupre a ne da se podlegne terorizmu.“ Za juèerassnji pokušaj samoubilaèkog napada u Tel Avivu, Gisin je okrivio palestinskog vodju Jasera Arafata i optužio ga da nije ništa preduzeo da spreèi palestinski terorizam. U prekjuèerašnjem palestinskom samoubilacckom napadu u Tel Avivu, ubijena je jedna Izraelka a desetine Izraelaca su ranjene.