Sutra se održavaju kongresni izbori u Americi - 2002-11-04

U pitanju je svih èetiristo trideset pet mesta u Predstavnièkom domu , trideset èetiri od stotinu mesta u Senatu i trideset šest mesta državnih guvernera. Republikanci æe nastojati da zadrže tesnu kontrolu ili da je poveæaju u Predstavnièkom domu i preuzmu kontrolu u Senatu, u kome demokrate imaju veæinu od samo jednog mesta. Najmoænije oružje republikanaca u predizbornoj kampanji je predsednik Džordž Buš koji je nastupio u ime republikanskih kandidata u nekoliko saveznih država. Predsednik se obratio danas republikanskim biraèima i u mestu Sidar Rapids u Ajovi.

“I ne plašite se da se obratite demokratama. Ima nekih razboritih demokrata koji znaju razliku izmedju loše i dobre vlade i žele dobru vladu.“

Ankete javnog mnjenja nagoveštavaju da se šanse demokrata da preuzmu kotrolu u Predstavnièkom domu smanjuju . No, s obzirom da æe najmanje šest izbornih trka za Senat biti tesne, demokrate mobilišu svoje pristalice u poslednjem trenutku da bi zadržali kontrolu u Senatu. Vodja demokrata u Predstavnièkom domu Rièard Gephardt je ukazao u juèerašnjem intervjuu televizijskoj mreži ABC da bi oslabela ekonomija trebalo da pomogne demokratkim kandidatima širom zemlje.

“Ljudi su izgubili posao. Izgubili su penzije. Zabrinuti su za buduænost socijalnog staranja i zbog visokih cena lekova. Imali smo to u vidu u našoj predizbornoj kampanji i verujem da æemo na izborima dobiti dodatna mesta u Senatu i preuzeti kontrolu u Predstavnièkom domu.“

Stranaèka kontrola u Kongresu ima ogormne implikacije kako za predsednika Buša tako i opozicione demokrate. Kontrola republikanaca i u Predstavnièkom domu i u Senatu bi pomogla predsedniku Bušu da progura svoj plan rada Kongresu i da bude ponovo izabran za predsednika 2004. godine. Demokrate oèajnièki nastoje da zadrže kontrolu u Senatu da bi držale predsednika Buša u šahu. To bi im omoguæilo da nametnu svoj plan rada i prisile Belu kuæu na kompromis o zakonskim merama.

Pored izbornih trka za èlanove Predstavnièkog doma i Senata, sutra su takodje izborne trke za guvernere u trideset šest saveznih država . Demokrate æe, kako izgleda, postiæi izvesne dobitke na guvernerskim izborima jer su mnogi sadašnji guverneri ranjivi zbog oslabele ekonomije.