Uskoro hapšenje dvojice optuženih za ratne zloèine - 2003-02-20

Suoèene sa opasnošæu udaljavanja od evropskih integracija i finansijske pomoæi meðunarodne zajednice, srpske vlasti najavljuju mere koje æe pokazati spremnost za veæu saradnju sa Sudom u Hagu. Tako je danas srpski ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajloviæ obelodanio da je policija ispunila svaki zahtev koji joj je dostavljen iz Haškog tribunala i najavio skoro hapšenje dvojice oficira bivše JNA, iz takozvane vukovarske trojke, optužene za ratne zloèine - Veselina Šljivanèanina i Miroslava Radiæa. ”Ovo Ministarstvo izvršiæe sve zahteve pravosudnih organa, ukljuèujuæi i dva zahteva za dvojicom oficira iz vukovarske trojke koji su u bekstvu i sigurno neæe proæi dugo vremena da ih pronaðemo i predamo pravosudnim organima,“ rekao je Mihajloviæ.

Ministar Mihajloviæ je na konferenciji za novinare izjavio da policija nema saznanja da se bivši komandant snaga bosanskih Srba Ratko Mladiæ nalazi u Srbiji, ali da je spremna da ga uhapsi i preda pravosudnim organima. ”Biæemo zahvalni svakome ko pruži bilo koji podatak koji bi doveo do pronalaženja generala Mladiæa u Srbiji i samim tim do njegovog hapšenja, odnosno privoðenja nadležnim pravosudnim organima,“ rekao je Mihajloviæ.

Probleme u saradnji sa Haškim tribunalom nisu do sada predstavljali samo begunci optuženi za ratne zloèine nego i odbijanje hapšenja novih optuženika zbog zakonskih prepreka. Tim povodom visoki funkcioner Graðanskog saveza Srbije Miroslav Filipoviæ najavio je da æe ta stranka pokrenuti postupak za promenu odredbi Zakona o saradnji sa Haškim tribunalom koje regulišu proceduru predaje optuženih. ”Jedna od naših inicijativa biæe promena èlana 39. Zakona o saradnji sa Haškim tribunalom,“ rekao je Filipoviæ.

Filipoviæ je inaèe ocenio da bi Evropska unija mogla biti još oštrija od Sjedinjenih Amerièkih Država u kažnjavanju loše saradnje državne zajednice Srbija i Crna Gora sa Sudom za ratne zloèine u Hagu. Haški optuženik i predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izjavio je da mu je uruèena optužnica koja ga tereti za ratne zloèine, ponovio da æe u ponedeljak 24. februara otputovati u Hag i najavio da æe se pred Haškim sudom braniti sam.