Bela kuæa o isporuci ruske opreme Iraku - 2003-03-24

Portparol Bele kuæe Ari Fajšer izjavio je da adminsitracija poseduje dokaze da su ruske kompanije prodale Iraku naoèare za noæno osmatranje i vodjene antitenkovske rakete, kao i elektronsku opremu koja bi mogla da se upotrebi za ometanje amerièkih aviona i vodjenih raketa. Ari Flajšer je izjavio da je prodaja vojne opreme Iraku zabrinjavajuæa i da je predsednik Buš o tome razgovorao sa ruskim predsednikom Putinom:

”Zabrinuti smo zbog moguænosti da se neke transakcije i dalje odvijaju. Na to je ukazano u današnjem telefonskom razgovoru Predsednik Putin je pružio uveravanja predsedniku Bušu da æe istražiti to pitanje, na šta je amerièki predsednik uzvratio da s nestrpljenjem oèekuje rezultate.“

Ari Fajšer je izjavio da SAD oèekuju da se hitno obustavi svaka ruska prodaja oružja i da te transkacije predstavljaju kršenje embarga Ujedinjenih nacija.

Ruski ministar inostranih poslova Igor Ivanov izjavio je da Moskva nije prodala Iraku ništa èime bi se prekršile sankcije svetske roganizacije. On je rekao da se Vašington raspituje o navodnoj prodaji ilegalnog oružja od oktobra prošle godine, ali da ruski zavniènici nisu otrkili nikakve dokaze kojima bi se potvrdile amerièke tvrdnje.

Rusija se protivi invaziji na Irak koju predvode amerièke snage u cilju svrgavanja Sadama Huseina i razoružanja te zemlje i zajedno sa Kinom i Francuskom smatra da je inspektorima U-N trebalo dati više vremena da na miroljubiv naèin razoružaju Irak. Predsednik Putin je prošle nedelje pozvao Vašington da zaustavi rat, izjavivši da je to greška koja æe imati - kako je rekao - ”tešle posledice po sve nas.“

Portparol Bele kuæe Ari Flajšer izjavio je da predsednik Buš ostaje privržen oèuvanju šire amerièko-ruske saradnje, uprkos razlikama u stavu prema Iraku i tvrdnjama o ilegalnoj prodaji oružja:

”Odnosi izmedju SAD i Rusije su važni i oba predsednika su privržena njihovom oèuvanju. Postoje izvesni problemi -- ovo je nedvosmisleno jedan od njih, i on mora da se reši. Zato je i obavljen telefonski razgovor izmedju dvojice predsednika u cilju rešenja problema.“

Ari Flajšer je dodao da predednik Buš razume i poštuje mišljenje onih koji se ne slažu sa vojnom operacijom, ali da SAD i njihova koalicija neæe odustati od svoje misije -- razoružanja Sadama Huseina.