Protesti u Siriji povodom rata u Iraku - 2003-03-25

Stotine hiljada demonstranata su danas izašle na ulice Damaska u znak protesta zbog rata u Iraku. Dopisnik Glasa Amerike Greg LaMot izveštava da su demonstranti takodje oštro osudili lidere nekih arapskih zemalja:

Damask je danas bio poprište masovnih anti-ratnih protesta na kojima su uèestvovale stotine hiljada demonstranata koji su marširali ulicama uzvikujuæi slogane podrške Iraku i osude Amerikancima predvodjene invazije. Neki demonstranti su spaljivali amerièke i britanske zastave i nosili slike predsednika Buša prekrivene crvenom bojom. Tokom ovih protesta, demonstranti su takodje oštro i gnevno osudili lidere Egipta, Jordana, Katara i Kuvajta. Egipat i Jordan održavaju bliske veze sa Sjedinjenim Državama dok su Kuvajt i Katar domaæini amerièkih snaga. Policija i snage bezbednosti su postavili blokade na ulicama kako bi zaštitili britansku i amerièku ambasadu.

Demonstranti su apelovali na sirijsku vladu da protera amerièke i britanske diplomate i zatvori ambasade te dve zemlje. U Siriji vlada duboki gnev zbog bombaškog napada u nedelju na jedan autobus u Iraku koji je prevozio sirijske radnike kuæi. Pet osoba je ubijeno dok je više od deset ranjeno tokom tog, kako su ga amerièki funkcioneri nazvali, nesreænog sluèaja.