Amerièke snage zauzele važan vojni aerodrom u južnom Bagdadu - 2003-04-09

Pripadnici amerièke vojske su juèe, po prvi put ušli u Bagdad sa severa. U južnom delu Bagdada, amerièke snage su zauzele vojnu bazu Rašid, èime su pod svoju kontrolu stavili 2 od 3 aerodorma u iraèkom glavnom gradu. Iraèki vojnici i pripadnici paravojnih formacija pružaju snažan otpor amerièkim trupama, dok su granate iz amerièkih tenkova i bombe iz koalicionih aviona sinoæ potresale centralni Bagdada. Meðu metama su bile zgrada sedišta stranke Baat, vladine zgrade i glavna komanda Republikanske garde. Iraèki zvaniènici i dalje ne menjaju svoje stavove, napominjuæi da se njihove snage nikada neæe predati.

Amerièki funkcioneri nisu mogli da potvrde da li su 4 bombe, takozvane, “rušiteljke bunkera”, koje su baèene na jednu stambenu èetvrt Bagdada, uspele da ubiju Sadama Huseina i njegova 2 sina. Ipak, general-major Stenli Mek Kristal je te napade iz vazduha opisao kao veoma uspešne, dok je predstavnica za štampu Pentagona, Viktorija Klark, dodala da, kako izgleda, meðu iraèkim rukovodstvom vlada konfuzija> “Još uvek neko izdaje nareðenja, ali ona ne lièe na kvalitetna nareðenja. Izgleda da slabo koordinišu.”

Istovremeno, predsednik Buš je ponovio svoju stav, da je odluèan da iraèki lider bude uklonjen sa vlasti> “Sadama Huseina neæe biti. To se možda dogodilo prekjuèe. Ne ynam. Ali njega neæe biti.”

Predsednik Buš je bio u Severnoj Irskoj kako bi sa britanskim premijerom, Tonijem Blerom, razmotrio posle-ratnu organizaciju Iraka i ulogu koju æe UN imati u toj zemlji. Kako je to opisao premijer Bler: “Mi smo se, naravno, složili; kao što i piše u našem zajednièkom saopštenju, UN æe igrati vitalnu ulogu u rekonstrukciji Iraka; ali je od kljuènog znaèaja da – na kraju svega – Irakom treba da upravlja iraèki narod.”

Istovremeno, iraèke opozicione grupe treba da se, u subotu, sastanu u južnom Iraku, kako bi dogovorile posle-ratnu politièku organizaciju Iraka. U Londonu, pretendent na iraèki presto, Šarif Ali Bin Husein, izjavio je da Iraèanima nije potrebna pomoæ spolja, kako bi formirali novu vladu> “Mi nismo neuspela država. Mi nismo u graðanskom ratu. Mi smo samo zemlja u kojoj je na vlasti bila diktatura. Kada diktator i njegovo rukovodstvo budu uklonjeni, vlast treba da bude preneta na narod Iraka, što je pre moguæe.”

Od drugih vesti izdvajamo – 3 strana novinara poginula su u Bagdadu od amerièke vatre. Jedan od njih je bio novinar arapske televizijske stanice Al Džezira. Predstavnik za štampu Al Džazire, Gihad Bolaut, saopštio je da ta stanica ne želi da, preuranjeno, donosi zakljuèke zašto su snage koalicije otvorile vatru na (njihove) kancelarije u Bagdadu> “Mi ne okrivljujemo, dok sada govorimo, zbog potrebe da budemo objektivni. Mi bi voleli da budemo upoznati sa rezultatima istrage, za koju se nadam da ih obavljaju nadležne vlasti, kao i naši istražitelji, pre nego što donesemo zakljuèke.”

Portparol Pentagona, Viktorija Klark, izrazila je žaljenje zbog gubitka života> “Ja sam lièno razgovarala sa najmanje 300 novinskih organizacija, šefova biroa i pojedinaènih izveštaèa. A srž svih tih razgovora je da je “rat opasan, opasan posao, da niste bezbedni kada ste u ratnoj zoni.”

Pentagon je saopštio da je amerièki tenk odgovarao na snajpersku vatru, naglasivši da novinari nisu bili meta.