<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.nba.com/media/playerfile/igor_kokoskov.jpg ">Kokoškov: odgovara nam uloga autsajdera - 2004-06-06

Veèeras u "Stejpls centru" poèinje finalna serija NBA lige za sezonu 2003/2004. U finalu æe se posle 15 godina naæi ekipe Los Anðeles Lejkersa i Detroit Pistonsa. Prvi put posle 13 sezona, na korak od prstena nalazi se neko iz SCG, i to ne jedan, veæ dvojica. U Detroit Pistonsima igra Darko Milièiæ, a asistent Lerija Brauna je Igor Kokoškov. Pred poèetak finala Kokoškov govori o seriji koja sledi.

"Za mene je to sigurno velika èast i jedno potpuno novo iskustvo. Imali smo tri jako teška protivnika i nimalo nije bilo lako doæi do finala. Tu smo gde smo i mislim potpuno zasluženo. Ovaj tim je pokazao da ima karakter i èvrstinu u odluèujuæim utakmicama. Imali smo uspone i padove u toku sezone. Ja sam stalno prièao da je najveæi problem da se konsolidujemo kao tim u udjemo u standardnu formu. Uprkos usponima i padovima, u najvažnijim trenucima smo igrali kvalitetno i sasvim zasluženo smo u finalu."

Po tradiciji, ekipa sa Zapada je favorit, zbog evidentne razlike u kvalitetu izmeðu konferencija. Meðutim, izuzetno pojaèani Pistonsi garantuju da æe ove sezone veliko finale biti znatno uzbudljivije nego u godinama iza nas.

"Nama uloga autsajdera apsolutno odgovara. Sigurno je da Los Andjeles Lejkersi imaju dvojicu najdominantnijih igraèa u Ligi, Šakila O'Nila i Kobija Brajanta. Oni igraju na pozicijama na kojima smo mi malo osetljivi i to je sigurno nešto što nama ne ide na ruku. U isto vreme mislim da nijedan tim u ligi nema igraèe sposobne da uspešno pariraju ovoj dvojici. Ulogu favorita predajemo Lejkersima. Mislim da su oni medijski vrlo interesantan tim sa èetiri 'Hall of Fame' igraèa. Nama to ni malo ne smeta, imamo jednog igraèa koji je igrao finale i osvojio titulu sa Lejkersima, to je Lindzi Hanter. Za tim iz LA-ja igrao je i Elden Kembel. Ostali naši igraèi tek stvaraju iskustvo igranja u finalu. Prošle godine tim je igrao u finalu Konferencije, a ovo je nešto sasvim drugo."

Kao i mnogi klubovi u prethodnim sezonama, Pistonsi æe dobar deo taktike zasnivati na slanju Šakila O'Nila na liniju penala, odakle je tokom plej ofa umeo da bude jako loš.

"Najvažnije stvari vam ne mogu odati pošto spadaju u domen poslovne tajne. Šalim se naravno... Nema tu mnogo filozofije. Od kada je za trenera postavljen Fil Džekson, Lejkersi imaju odredjen stil i naèin igre, bez mnogo odstupanja. 'Triple post offense' (napad sa tri posta – napad u trouglu) je poznat. Mi smo se šalili da ovaj tim igra najbolje kada se ne pridržava ustaljenih šema i improvizuje. Veliki problem za nas je i dalje Šakil koji je dominantan igraè u reketu. Mi imamo veliki broj visokih igraèa, Kembela, Valasa, Okura, Milièiæa... Pokušaæemo da iskoristimo sve igraèe i možda veliki broj faulova. Dakle smanjiti broj šuteva iz igre centru Lejkersa šaljuæi ga na liniju slobodnih bacanja. Ima dosta taktièkih zamisli. Pokušaæemo i da izvršimo malo veæi pritisak na loptu, da se ona teže distribuira, pogotovo do O'Nila."

Lejkersi imaju prednost domaæeg terena, ali se èini da Pistonsima to ne predstavlja problem. Oni su u ovom plej-ofu pet puta pobeðivali na strani – dva puta Bakse (posle 1-1 na svom terenu), jednom Netse (u šestom meèu, posle poraza kod kuæe i pri rezultatu 2-3), i konaèno dva puta Pejserse (ukljuèujuæi prelomni peti meè).

"Taj paradoks nas je pratio èitave sezone da smo najbolje utakmice igrali na gostujuæem terenu. Prednost terena dakle ne znaèi mnogo. U plej-ofu svaka utakmica je bitna. Pokušaæemo da dobijamo na svom terenu, a da u prva dva meèa u Kaliforniji dobijemo bar jednu." Prièa o Darku Milièiæu svima je dobro poznata. Iako izabran za druge pozicije na draftu, mladi Vojvoðanin nije dobio šansu. Meðutim, protiv Lejkersa æe poenta biti u zaustavljanju dominantnog centra, pa Kokoškov ne odbacuje moguænost da Milièiæ najveæu minutažu dobije baš u finalnoj seriji.

"Mislim da takva moguænost apsolutno postoji. Darko je profesionalac i ušao je u profesionalne vode. Kada trener odluèi da on treba da igra, on za to treba da bude spreman. Pomenuo sam da je jedna od taktièkih stvari korišæenje svih visokih igraèa. Darko je jedan od njih. On ima ogroman potencijal. Nije mnogo igrao, ali je i dalje na neki naèin projekat Pistonsa. Mi smo o tome prièali i to nije nikakva tajna. Koristiæemo sve visoke igraèe i pokušati da èestom promenom Šakilovih èuvara isprovociramo što više slobodnih bacanja. Darko samo treba da se postavi vrlo profesionalno."

U prvoj sezoni na klupi Pistonsa Kokoškov je ostvario veliki uspeh. Meðutim, posle finala naš struènjak neæe imati mnogo vremena za odmor. Krajem meseca poèinju pripreme našeg državnog tima za Olimpijske igre, gde æe Kokoškov biti pomoænik Željku Obradoviæu.

"U kontaktu sam sa Željkom Obradoviæem, imao sam priliku da mu èestitam na osvajanju titule u Grèkoj. To je zaista lepa stvar i dobra sezona za Panatinaikos. Ja sam trenutno koncentrisan na završnicu plej-ofa i to me profesionalno uzbudjuje. Ovo je veliko i novo iskustvo za mene koje se sigurno ne dešava èesto. A sigurno je da ima vremena za razmišljanje o reprezentaciji. Željko Obradoviæ je šef struènog štaba, on æe je voditi, a svi ostali æe biti u funkciji pomoæi. Sve što budem mogao da pomognem, pomoæi æu. Biæe mi malo teško, pošto æu morati da se lišim nekih privatnih stvari i nekog odmora i tako dalje, ali eto biæe mi i sa poslovne strane drago da iskoristim svoj odmor radno i da pomognem reprezentaciji", zakljuèio je Kokoškov.