Avganistan: Stradala dva vojnika NATO-a

An injured school boy receives treatment inside an ambulance at the site of an explosion near the Iranian cultural centre in the southern suburbs of Beirut, Feb. 19, 2014.

Čovek u uniformi avganistanske policije ubio dvojicu koalicionih vojnika u južnom Avganistanu
NATO je saopštio da je jedan čovek u uniformi avganistanske policije ubio dvojicu koalicionih vojnika u južnom Avganistanu, u - kako izgleda - najnovijem napadu pripadnika prijateljskih snaga.

Avganistanski funkcioneri navode da se napad dogodio u pokrajini Helmand.

NATO nije izneo veliki broj detalja, ali je predstavnik koalicionih snaga, brigadni general Ginter Kac, rekao novinarima u Kabulu da „napadač trenutno pokušava da pobegne iz te oblasti, ali da za njim tragaju snage ISAF i avganistnake nacionalne bezbednosne snage.“

Ovo je najnoviji u nizu sličnih napada koji prete da ozbiljno potkopaju poverenje izmedju NATO-a i njihovih avganistanskih saveznika, dok se strane borbene trupe pripremaju da okončaju povlačenje iz Avganistana do kraja 2014.

Avganistanski vojnici, policajci ili ekstremisti prerušeni u bezbednosno osoblje su ove godine ubili najmanje 53 pripadnika koalicionih snaga. Komandanti NATO-a najmanje četvrtinu takozvanih „insajderskih napada“ pripisuju infiltraciji pripadnika Talibana.

Predstavnik koalicionih snaga rekao je da je „veoma jasno da niko nije u stanju da dovede do podela izmedju ISAF-a i avganistanskih snaga i naša kampanja neće biti potkopana ovim incidentima.“

Nezavisno od toga, avganistanski izborni funkcioneri navode da će naredni predsednički izbori u toj zemlji biti održani 5. aprila, 2014.