Avganistan: Napad na šefa bezbednosti

Policija kraj mesta na kojem je ranjen šef avganistanske bezbednosti

Nacionalni direktorat za bezbednosna pitanja je saopštio da je Halid povredjen danas prilikom eksplozije u rezidenciji u glavnom gradu
Avganistanski funkcioneri navode da je šef bezbednosti, Asadula Halid prebačen u bolnicu pošto je povredjen u terorističkom napadu u Kabulu.

Nacionalni direktorat za bezbednosna pitanja je saopštio da je Halid povredjen danas prilikom eksplozije u rezidenciji u glavnom gradu. Halid je navodno zadobio povrede u donjem delu tela, ali lekari smatraju da one nisu opasne po život.

Predsednik Hamid Karzai je posetio Halida u bolnici i izjavio da bi on mogao da bude poslat u inostranstvo na lečenje.

Taliban je preuzeo odgovornost za napad. Halid koji je blizak sa Karzaijevom porodicom, preuzeo je rukovodeći položaj u obaveštajnoj agenciji u septembru pošto je predsednik napravio izmene u kabinetu. Od tada, Halid vodi agresivnu kampanju protiv Talibana.

Pre nego što je postao šef obaveštajne službe, Halid je bio ministar za plemenska i pogranična pitanja i pokrajinski guverner. Grupe za ljudska prava ga optužuju za torturu i druga kršenja ljudskih prava dok je bio na položaju guvernera pokrajine Kandahar, što on negira.