Aktivisti kritikuju odluku Vrhovnog suda

<span dir="RTL">اقوام متحدہ کی جنرل اسمبلی میں ہر سال 21 جون کو یوگا کا عالمی دن منانے کا اعلان کیا گیا تھا۔</span>

Iranski šef diplomatije Džavad Zarif kritikovao je odluku američkog Vrhovnog suda o djelimičnoj primjeni zabrane ulaska državljana šest većinski muslimanskih zemalja u Sjedinjene Države. Zarif je rekao da je žalosno što se građani tih zemalja kažnjavaju za terorizam, iako nikada nisu u njemu učestvovali i ocijenio da je presuda „najveći poklon“ terorističkim organizacijama koje traže regrute. Odluka Vrhovnog suda predstavlja djelimičnu pobjedu za predsjednika Donalda Trampa, čijom se uredbom zabranjuje izdavanje viza putnicima iz Irana, Libije, Somalije, Sudana, Siriji i Jemena na 90 dana i suspenduje program za prijem izbjeglica na 120 dana. Organizacije za zaštitu ljudskih prava kritikovale su jučerašnju presudu.

Predsjednik Tramp pozdravio je juče odluku suda. Organizacije za zaštitu ljudskih prava kritikovale su međutim presudu, za koju je Tramp ocijenio da će doprinijeti bezbjednosti Amerikanaca.

"Sama činjenica što je Vrhovni sud pristao da razmotri taj slučaj u suprotnosti je sa odlukama sudova na više nivoa, koji su presudili da je riječ o nepravednoj i diskriminatornoj zabrani ulaska muslimana”, ocijenio je Stiven Čoi iz njujorške Imigracione koalicije.

Aktivisti takođe kritikuju sudsku odredbu prema kojoj, iz zemalja obuhvaćenih zabranom, u Sjedinjene Države mogu da putuju samo državljani, koji imaju provjerene veze sa ljudima ili organizacijama u Americi.

"Riječ je o veoma nepreciznom jeziku. Ko će da donosi odluku o tome? Pretpostavljam ista vlada koja pokušava da zabrani muslimanima da uđu u ovu zemlju”, kazala je Lara Finkbejner iz Međunarodnog projekta za pomoć izbjeglicama.

Međutim, pojedini smatraju da odredba Vrhovnog suda nije toliko ograničavajuća.

"Primarna kategorija ljudi koji nemaju veze u Americi su turisti. Međutim, sa studentskim vizama imate provjerene odnose sa univerzitetom. Radna viza znači da imate poslodavca u Sjedinjenim Državama. Tu su i porodične vize…Slična je situacija i sa izbjeglicama, od kojih mnogi imaju značajne veze sa Sjedinjenim Državama, bilo preko porodice ili, kada je riječ o iračkim izbjeglicama, saradnje sa američkom vojskom u Iraku”, ocjena je Betsi Fišer, direktorke pri Međunarodnom projektu za pomoć izbjeglicama.

Betsi Fišerda će uredba stupiti na snagu u četvrtak i da će mnogi biti zbunjeni u pogledu njene primjene.

"Moja organizacija će objaviti uputstva sa novim informacijama. Ponovo ćemo da rasporedimo volontere na aerodromima da bi osigurali da se uredba pravilno primjenjuje i da se pojedinci ne zaustavljaju ili zadržavaju bez razloga”.

Vrhovni sud će razmotriti ustavnost kontroverzne zabrane u oktobru.