Španija i Katalonija na pragu razvoda?

  • Henri Ridžvel

Zastava nezavisne Katalonije na demonstracijama ispred zgrade regionalne predsedničke palate u Barseloni, 11. decembar, 2017.

Jedna od najlepše uređenih zelenih pijaca na svetu, nalazi se u Barseloni. Zove se - La Bokerija. Mnogi je smatraju središtem najbolje katalonske gastronomije. Međutim, obilje svega i svačeg na pijaci prikriva sve veću nervozu kod trgovaca.

Prodavačica Maria Žoze Artijaga kaže da protesti i politički haos koji je usledio posle referenduma o nezavisnosti Katalonije, negativno utiču na prodaju:

“Prodaja je smanjena od 30 do 40 odsto, a što se mene tiče politička situacija je veoma zabrinjavajuća. Na kraju krajevu sve što nas interesuje je da možemo da radimo, da svoje radnike platimo i da možemo da doguramo do kraja meseca.”

Svi na pijaci poznaju Artijagu. Ona je aktivista pro-Socijalističke partije, koja vodi kampanju protiv nezavisnosti Katalonije. Ovde na pijaci, ne slažu se svi sa njom.

Artijaga navodi da su je nedavno drugi trgovci vređali, nazivajući je fašistom.

"To me je zabolelo jer su svi u mojoj porodicu bili levičari i republikanci, moj deda je ubijen kao republikanac" kaže ona."Te pogrdne reči su za mene bile kao ubod nožem u leđa,” žali se Artijaga.

Na pijaci La Bokerija se nalazi i popularna pekara, koja svakog dana proizvodi hiljade vekni hleba, koje se prodaju širom Katalonije i izvan nje

Pekaru je podigao Žozep Bou, još 1950-tih. On vodi jednu grupu koja se takođe bori protiv nezavisnosti Katalonije.

Imamo snabdevače iz svih delova Španije. Brašno se kupuje u Aragonu, orašćići u Kordobi, empanade u Galiciji. Nezavisnost koju nacionalisti žele prekinula bi takve naše veze sa Španijom i Evropom, time bismo izgubili svaku prednost. Zato se i bunimo protiv nezavisnosti.”

Veliki broj poslovnih ljudi strahuje da bi nezavisnost regiona ugrozila teško stečeni prosperitet Katalonije. Sutrašnji izbori, po svemu sudeći, neće doneti konačno rešenje. U međuvremenu, oštre rasprave o identitetu, politici i prosperitetu još više produbljuju podele unutar katalonskog društva.