Ambasade Francuske i Nemačke na Kosovu zajedno obeležile Dan primirja

Your browser doesn’t support HTML5

Dan primirja obeležen na Kosovu

Ambasade Francuske i Nemačke na Kosovu zajedno su obeležile primirje koje je zaključeno 11.novembra 1918. godine kojim su okončane borbe Prvog svetskog rata. Na pravoslavnom groblju u Prištini, ambasadori Francuske i Nemačke na Kosovu položili su vence na spomenik posvećen poginulim francuskim vojnicima.

Kao i prethodnih godina, ceremoniju obeležavanja primirja u Prvom svetskom ratu na Kosovu su zajedno organizovale ambasade Francuske i Nemačke, simbolizujući kako je saopštila francuska ambasada, “francusko-nemačko prijateljstvo, koje predstavlja jak simbol za pomirenje za Balkan, ali i svedoči o patnji sa kojom su ljudi bili suočeni u užasima rata“.

Ambasadorka Francuske na Kosovu Mari Kristin Butel rekla je da 11. novembar označava kraj onoga što je ostalo u kolektivnom sećanju kao Veliki rat i da je deo zajedničkog nasleđa više od jednog veka.

"Ovo mesto gde počivaju ostaci poginulih, svedoči o prisustvu francuskih vojnika koji su se tih godina borili na Balkanu i poginuli na Kosovu, verovatno na kraju rata, tokom jeseni 1918. godine zajedno sa savezničkim vojnicima Kraljevine Srbije”, rekla je Mari Kristin Butel.

Ne propustite: Kamala Haris u Parizu sa Emanuelom Makronom na obeležavanju Dana primirja

Kristin Butel je istakla da su Francuska i Nemačka bile čvrsto posvećene pomirenju i miru i navela da istorija pokazuje da je mir delikatan balans koji mora da se održava u svakom trenutku. Ona se osvrnula i na dijalog između Kosova i Srbije, rekavši da je taj proces težak i da ga treba razvijati u konstruktivnom i otvorenom duhu.

“Ono što su Nemačka i Francuska postigle je primer za ceo region, jer lekcija koju nas rat uči ne može biti ogorčenost. Dijalog, koliko god dug i težak, je neophodan i mora se voditi u konstruktivnom i otvorenom duhu. To je pravac kojim Kosovo i Srbija sada moraju da krenu da bi postigli pomirenje i da bi mogli da grade zajedničku budućnost”, navela je ambasadorka Francuske na Kosovu.

Ambasador Nemačke na Kosovu Jorn Rode rekao je da je danas dan kada se sećamo istorije koja je omogućila ujedinjenje naroda.

“Dok stojimo ovde, na groblju ispred ovog spomenika, osećamo dve emocije: žal za mrtvima i sreću što živimo u drugačijim vremenima. Sada razumemo moć pomirenja, dolazeći iz porodice u kojoj su se moj deda i otac i rođaci borili sa saveznicima protiv Francuza u razarajućem ratu. Mi Nemci zahvalni smo što smo osetili pomirenje, posle dva svetska rata i horora prethodnog veka. Francuska, naš partner u EU i Amerika, obratili su se Nemačkoj za pomirenje, to nikada nećemo zaboraviti. Francuzi i Nemci, dva ljuta protivnika, a danas prijatelji, komšije i partneri, ujedinjeni u Evropskoj Uniji. Ovo treba da da nadu i poverenje i ostatku sveta. Neprijatelji mogu postati prijatelji. Nesporazumi se mogu prevazići”, naveo je Rode.

Ceremoniji su prisustvovali i šef Kancelarije EU Tomaš Sunjog, ambasador Velike Britanije Nikolas Abot, šef OEBS-a Majkl Devenport i drugi domaći i međunarodni predstavnici.