Ambasador Delavi: Kosovo na prekretnici

Ambasador SAD na Kosovu Greg Delavi

Kosovo se nalazi na velikoj prekretnici - pozitivna promena ili sve veća stagnacija, poručio je sinoć američki ambasador na Kosovu Greg Delavi na prijemu organizovanom povodom 4. jula dana nezavisnosti Sjedinjenih američkih država. On je kazao da Kosovo i Balkan više nisu u centru pažnje svetskih sila i da domaći lideri treba da donose odluke i prihvate odgovornost.

Na prijemu povodom 241. godišnjice nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država ambasador Greg Delavi rekao je da će Amerika nastaviti da podržava Kosovo kao suverenu, demokratsku i multietničku državu.

Međutim, Delavije rekao da i pored toga što je Kosovo u poslednjih dvadesetak godina ostvarilo neosporan napredak, vidno je, kako je kazao, da se donekle onaj početni entuzijazam smanjio.

“Više vidimo postojanje pat pozicije i manje napretka. Previše ljudi je više zabrinuto zaštitom vlastite političke budućnosti, nego za budućnost svoje zemlje. I građani Kosova ovo vide. Neki pokazuju svoje nezadovoljstvo iseljavanjem u inostranstvo, drugi su pokazali svoju frustraciju tako što su na skorašnjim izborima predali nevažeće glasačke listiće”, rekao je Delavi.

Ambasador Delavi je kazao da veruje da se Kosovo danas nalazi na prekretnici. Gledajući u budućnost, šta ćemo videti, pozitivnu promenu ili sve veću stagnaciju, upitao je Delavi, rekavši da smatra da će izbor i ishod u velikoj meri odlučiti lideri Kosova.

On je kazao da Međunarodne poluge koje su u prošlostipružale podršku Kosovu u odlučivanju nisu više aktivne kao što su nekad bile.

“Sve oči sada nisu uprte na Balkan. Sve više računamo na vas da sami donosite odluke i prihvatie odgovornost za njih”, poručio je Američki ambasador.

U prošlosti Kosovo je privuklo veliku svetsku pažnju zbog negativnih razloga: rata, nasilja, odmazde, korupcije. Danas, Kosovo treba da privuče pažnju sveta u pozitivnom smislu, pokazujući svojim postupcima da živi u skladu sa evroatlantskim klubovima kojima teži da se pridruži. Lideri Kosova moraju to da pokažu i treba da ubede svoje građane da ih podrže. U demokratiji kao što je naša i vaša, ne bi trebalo da bude sumnje u čijem interesu svi ti lideri rade - ne za partiju, ne za region, ne za rođaka, nego u najboljem interesu zemlje”, kazao je Delavi.

Prisutnima se obratila i predsednica Ustavnog suda Kosova Arta Rama-Haziri koja je kazala da je Amerika najbolji primer da proces izgradnje države nikada ne prestaje i da na Kosovu svi treba da daju doprinos u stalnom procesu izgranje države.

“Još uvek nije navršena dekada od istorijskiog trenutka kada je Kosovo proglasilo svoju nezavisnost. Vreme istorijskih dostignuća za Kosovo nije završeno. Naprotiv, sada svako dostignuće, svaki napredak, svaki razvoj čini istoriju. Dakle, svaka generacija mora osetiti na svojim plećima odgovornost da da svoj značajan doprinos za izgradnju naše zemlje, što između ostalog, postaje moguće samo jačanjem vladavine prava”, rekla je Rama-Haziri.

Prijemu u rezidenciji američkog ambasadora u Prištini prisustvovali su i odlazeći premijer Kosova Isa Mustafa, ambasadori drugih zemalja, predstavnici srpskih i albanskih političkih partija, predstavnici verskih zajednica, medija i civillnog društva.

Ove godine je na prijemu bilo malo onih u poslovnim odelima i kravatama, jer su zvanice pozvane na “formalno plažno oblačenje”, tako da su mnogi bili odeveni u skladu sa tim.