Izvori: Pronađen kokain u prostoru za posetioce u Beloj kući

Bela kuća, rezidencija američkog predsednika u Vašingtonu (REUTERS/Julia Nikhinson)

Kokain koji je u nedelju otkriven u Beloj kući pronađen je u delu Zapadnog krila (West Wing) u kom posetioci ostavljaju mobilne telefone i drugu elektroniku – pre nego što krenu u obilazak, javila je agencija Rojters pozivajući se na neimenovani izvor.

Portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer rekla je novinarima da je "otkriven u delu kroz koji prolazi mnogo posetilaca Bele kuće. Upitana da li je iko poslat na testiranje na drogu, kao deo istrage, odgovorila je: "Preduzećemo sve što je adekvatno i potrebno, u odnosu na zahteve Tajne službe".

Predsednik Amerike Džozef Bajden nije odgovarao na brojna upućena pitanja novinara o kokainu.

"Predsednik smatra da je jako važno da se sve istraži", navela je Žan Pjer.

Tajna služba vodi istragu u vezi sa osobama koje su prolazile kroz taj deo Bele kuće, naveo je izvor agencije.

"Proveravaju se spiskovi posetilaca i pregledaju snimci nadzornih kamera. Takođe, vršiće se unakrsna provera”, preneo je Rojters reči svog izvora.

Ne propustite: Najmanji uljez - dečačić se provukao kroz ogradu Bele kuće

Usled otkrića bele supstance, za koju je naknadno utvrđeno da je kokain, kompleks Bele kuće bio je nakratko zatvoren u nedelju – a predsednik Bajden i njegova porodica u tom trenutku nisu bili prisutni u rezidenciji.

U Belu kuću su se vratili u utorak ujutru pošto su praznični vikend povodom Dana nezavisnosti proveli u predsedničkoj vikendici u Kemp Dejvidu.

Inače procedura posete podrazumeva da osoblje Bele kuće članove porodice američkog predsednika ili njihove prijatelje mogu povesti u obilazak Zapadnog krila u kom se nalazi, između ostalog, Ovalna soba.

Tome prethodi obavezno predavanje mobilnih telefona i ostale elektronike koji se čuvaju u ormarićima predviđenim za to.

Ne propustite: Južnokorejski predsednik pevao u Beloj kući

Inače, Zapadno krilo Bele kuće obuhvata kabinete, prostor za predstavnike medija, kao i kancelarije za osoblje i savetnike. Nedostupno je u okviru javnih obilazaka rezidencije američkog predsednika.