Amerika i Velika Britanija optužile Iran da šalje rakete Rusiji i najavile sankcije

  • AP

Državni sekretar SAD Entoni Blinken i britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Lemi u Londonu, Britanija, 10. septembra 2024. (Foto: Mark Schiefelbein/Pool via REUTERS)

Sjedinjene Države i Velika Britanija zvanično su optužile Iran za isporuku balističkih raketa kratkog dometa Rusiji za upotrebu u ratu u Ukrajini i rekli da će preduzeti mere da kazne one koji su u to umešani.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken, je posle razgovora sa britanskim ministrom spoljnih poslova Dejvidom Lamijem tokom posete Londonu, rekao je da je Iran ignorisao upozorenja da bi slanje takvog oružja predstavljalo veliku eskalaciju sukoba.

„Rusija je sada dobila balističke projektile i verovatno će ih upotrebiti u roku od nekoliko nedelja u Ukrajini, protiv Ukrajinaca. Snabdevanje iranskim projektilima omogućava Rusiji da koristi više svog arsenala za ciljeve koji su dalje od linije fronta“, rekao je Blinken.

Brzo posle razgovora Blinkena i Lamija, SAD, Britanija i Nemačka objavile su zajedničko saopštenje u kojem su slanje projektila nazvale direktnom pretnjom evropskoj bezbendosti i rekle da će uvesti sankcije Iranu, uključujući otkazivanje bilateralnih sporazuma o vazdušnom saobraćaju sa Iranom i sankcije pojedincima i subjektima uključenim u iranski program balističkih raketa.

„Takođe ćemo raditi na uvođenju sankcija Iran Airu“, naveli su u saopštenju.

Centralna banka i Stejt department su u proteklih nekoliko godina već uveli ekonomske sankcije ljudima i kompanijama sa sedištem u Iranu, Kini, Rusiji, Turskoj i drugim zemljama za koje zvaničnici tvrde da su povezani sa razvojem iranskog programa bespilotnih letelica.

Sankcije iranskoj proizvodnji dronova vezane za rusku invaziju, koje sežu još od novembra 2022. godine, izdate su uprkos demantovanju iranskih lidera da je ta zemlja poslala dronove Rusiji za upotrebu u ratu u Ukrajini. Između ostalog, sankcije zabranjuju ljudima i firmama pristup imovini ili finansijama koje se nalaze u SAD i da se spreče američka preduzeća i građani da posluju sa njima.

Nova najava sankcija usledila je u trenutku kada su se Blinken i Lemi pripremali za zajedničku posetu Ukrajini u sredu, gde će se sastati sa predsednikom Volodimirom Zelenskim i drugim visokim zvaničnicima kako bi razgovarali o jačanju odbrane zemlje. Kremlj pokušava da odbije iznenadnu ofanzivu Ukrajine koja je zauzela teritorije u ruskoj oblasti Kursk.

Optužbe o iranskim projektilima mogle bi da ohrabre Zelenskog da dodatno pojača pritisak na SAD i druge saveznike da dozvole Ukrajini da koristi rakete koje je isporučio Zapad za napad duboko u teritoriju Rusije i da pogode lokacije sa kojih Moskva izvodi vazdušne napade.

Your browser doesn’t support HTML5

Da li ukrajinska vlada mijenja politiku poslije rekonstrukcije?

Predsednik Džo Bajden je dozvolio Ukrajini da ispali rakete koje su obezbedile SAD preko granice u Rusiju u samoodbrani, ali je u velikoj meri ograničio distancu zbog zabrinutosti za dalju eskalaciju sukoba. To nije sprečilo Ukrajinu da koristi sopstveno oružje da pogodi mete dublje u teritoriji Rusije, kao što je jedan od najvećih napada dronovima na rusko tlo od početka rata koji je ciljao više regiona, uključujući Moskvu.

Retka zajednička poseta Kijevu je, neobično, unapred najavljena u javnom signalu podrške Amerike u Velike Britanije Ukrajini uoči bojazni da je pred tom zemljom verovatno zima brutalnih ruskih napada. U petak će uslediti sastanak u Beloj kući između Bajdena i britanskog premijera Kira Starmera, sa podrškom odbrani Ukrajine na dnevnom redu.