Izjednačen rekord u trajanju blokade vlade, Senat izglasao retroaktivnu isplatu zarada

Članovi sindikata federalnih službenika protestuju ispred zgrade Kongresa na Kapitol Hilu (Foto: AP/Andrew Harnik)

Američka federalna vlada zatvorena je 21. dan - koliko je trajalo i do sada najduže zatvaranje vlade 1996. Petak je ujedno i prvi dan kada federalni radnici nisu dobili platu, koja je trebalo da im stigne na račun. Senat je jednoglasno usvojio odluku da svim federalnim radnicima novac bude uplaćen retroaktivno, kad se vlada otvori. Očekuje se da sličnu meru usvoji i Predstavnički dom Kongresa. Međutim, uprkos tome i dalje nema pomaka u pregovorima o zatvaranju vlade.

Mnogi Amerikanci polako gube strpljenje zbog zatvaranja vlade.​

"Umoran sam od toga da budem ulog u borbi koja nije moja", kaže kontrolor leta ​Dejv Mekejb.

Stotine hiljada federalnih radnika danas nisu dobile platu.​

"Odakle mi novac da sipam gorivo? Kako da kupim namirnice ili platim osiguranje za kola”, pita ​Kejsi Kamings, supruga pripadnika Obalske straže.

A posledice zatvaranja vlade se sve više osećaju.

Agenti FBI-a ne dobijaju platu i upozoravaju da ne mogu da rade svoj posao, a da njihova finansijska, garantuje i nacionalnu bezbednost

Uprava za hranu i lekove je ukinula redovnu inspekciju hrane. Takođe, nije obnovljeno više od hiljadu ugovora o subvencijama za stanovanje.

Federalni kontrolori leta demonstriraju u Vašingtonu, zbog delimičnog zatvaranja vlade

Kontrolori leta i agenti aerodromskog obezbeđenja ne dobijaju platu. Zbog manjka obezbeđenja, jedan terminal na aerodromu u Majamiju će biti zatvoren. Ali, pregovori o otvaranju vlade stoje.

Predsedavajuća Predstavničkog doma, demokrata iz Kalifornije Nensi Pelosi, pozvala je predsednika Trampa:

“Hajde da otvorimo vladu i civilizovano razgovaramo”.

Ipak, verovatnije je da će Tramp zaobići Kongres i proglasiti vanredno stanje.

Bela kuća je tražila od Odreda vojnih inženjera da utvrde da li je moguće prebaciti sredstva za izgradnju zida. Izvori su za ABC potvrdili da bi za to mogao da bude izdvojen novac prvobitno namenjen saniranju posledica od prirodnih katastrofa u Kaliforniji, Floridi, Teksasu i Portoriku.

Neki od predsednikovih bliskih saradnika, poput senatora Lindzija Grejema, sve manje se protive proglašenju vanrednog stanja.

“Uvek sam govorio da je to poslednja opcija, ali izgleda da smo dotle došli. Ne vidim drugačiji put napred”, rekao je Grejem.

Za to vreme, predsednik Tramp, koji je posetio američko-meksičku granicu, nastavlja da ubeđuje Kongres i američku javnost da je za rešenje problema ilegalne imigracije potreban zid.