Kongresmen Paloun: Ukrajini očajnički potrebna vojna pomoć

ARHIVA - Kongresmen Frenk Paloun (Foto: AP/J. Scott Applewhite)

“Meni je neverovatno da neko kao što je bivši predsednik Donald Tramp može da kaže, kako je on rekao prošle nedelje: 'Mene uopšte ne interesuje, ja bih pustio Putina da radi šta god hoće u Evropi…'", kaže za Glas Amerike, između ostalog, kongresmen Frenk Paloun, demokrata iz savezne države Nju Džersi.

"Kao što znate, Senat je usvojio sa 70 glasova, gde je i značajan broj republikanaca glasova, kao i većina demokrata, paket koji pruža vojnu pomoć Ukrajini, fondove za Izrael, za Tajvan, kao i humanitarnu pomoć Palestini. Uključene su i neke druge zemlje…

Međutim, republikansko vođstvo odugovlači s usvajanjem ovog paketa pomoći, ali se nadamo da će biti izvršen pritisak na predsedavajućeg Predstavničkog doma, te da će se predlog usvojiti i poslati predsedniku Bajdenu na potpis.

Velika je šteta da je ovo pitanje postalo predmet stranačkog nadmudrivanja.

Sjećam se prije mnogo godina, kada sam ja tek bio izabran u Kongres, kako su svi republikanci bili 100 odsto voljni da se bore u Hladnom ratu, ustanu protiv Rusije, protiv komunističke Kine, zajedno sa Korejom. A sada… meni je neverovatno da neko kao što je bivši predsednik Donald Tramp može da kaže, kako je on rekao prošle nedelje: 'Mene uopšte ne interesuje, ja bih pustio Putina da radi šta god hoće u Evropi'".

Your browser doesn’t support HTML5

Donald Tramp na meti kritika zapadnih lidera

U NATO savez smo priključili bivše članice Varšavskog pakta, bivše sovjetske republike, baltičke zemlje… dodali smo Švedsku i Finsku. To su nekada bile neutralne države, a sada se plaše Rusije i zato žele da se pridruže.

A mi upravo zato moramo da budemo ujedinjeni, dvostranački snažni, da pružamo podršku NATO-u, da se suprotstavimo ruskoj agresiji u Ukrajini i drugde, i to odlučno.

Međutim, plašim se da nedostatak pune republikanske podrške ovoj vojnoj pomoći , šalje pogrešnu poruku našim saveznicima, govori im da nismo u potpunosti uz njih.

Osim toga, Ukrajincima je očajnički potrebna vojnA pomoć, jer se brane od Rusije… Zato se duboko nadam da će se ovo vrlo brzo riješiti, okrenuti na dobro".