Bivši Trampov savetnik od 1. jula u zatvoru zbog nepoštovanja Kongresa

Stiv Banon nakon sudske odluke da se 1. jula pojavi na odsluženju zatvorske kazne (REUTERS/Nathan Howard)

Stiv Benon, bivši savetnik i bliski saradnik Donalda Trampa, treba 1. jula da počne odsluženje četvoromesečne zatvorske kazne zbog nepoštovanja Kongresa, saopštio je federalni sudija Karl Nikols.

Sudska odluka je doneta pošto je u maju federalni sud odbacio Benonovu žalbu na presudu kojom je kažnjen zbog toga što nije svedočio pred kongresnim telom koje je istraživalo nasilni upad u zgradu Kongresa dela pristalica bivšeg američkog predsednika 6. januara 2021.

Benon je drugi bivši visoki zvaničnik Bele kuće, iz vremena Trampove administracije, osuđen na zatvorsku kaznu zbog odbijanja da sarađuje u istrazi.

Piter Navaro, bivši savetnik u oblasti trgovine, nalazi se na odsluženju četvoromesečne kazne

Ne propustite: Bivši zvaničnik Trampove administracije u zatvoru zbog nepoštovanja Kongresa

Benonu je bilo odobreno odlaganje izvršenja kazne do sudske odluke o žalbi koju je podneo. Njegovi pravni zastupnici zatražili su od sudije Nikolsa da mu odobri ostanak na slobodi jer još nije iscrpeo mogućnost žalbe pred Okružnim sudom u Vašingtonu ili američkom Vrhovnom sudu. Benon je tvrdio da ga je advokat posavetovao da nije u obavezi da se odazove pozivu za svedočenje i da nije imao nameru da počini prekrši zakon.

Benon, koji je Trampa savetovao do avgusta 2017, protivio se formalnoj potvrdi pobede Džoa Bajdena na predsedničkim izborima 2020.

Ne propustite: Stiv Benon osuđen na četiri meseca zatvora zbog nepoštovanja Kongresa

Tokom kongresne istrage nasilnog upada u Kapitol saopšteno je da je Benon mogao imati saznanja o planu da se članovi Kongresa spreče da potvrde Bajdenovu pobedu.

Odbor Predstavničkog doma je 18 meseci vodio istragu o upadu u Kapitol, razgovarao sa više od 1.000 svedoka, održao 10 pretresa i dobio više od milion stranica dokumenata. U konačnom izveštaju je zaključio da je Tramp bio umešan u zaveru da se ponište izborni rezultati i da nije preduzeo ništa da zaustavi svoje pristalice da upadnu u Kapitol.