Amerika sa 100 miliona vakcinisanih na prvom mestu u svetu

Vakcinisanje zdravstvenih radnika u Njujorku

Bajdenova administracija, koja je postavila cilj da u prvih 100 dana na vlasti bude dato 100 miliona vakcina, oborila je još jedan rekord jer je vakcinisano 100 miliona ljudi.

Ipak, broj obolelih od Kovida 19 u nekim delovima zemlje i dalje ostaje visok.

"Molim vas, nemojte da upropastimo ovaj napredak za koji smo se toliko trudili i borili. Svi morate biti oprezni", rekao je Džo Bajden.

Američki predsednik je ranije najavio da namerava da ubrza distribuciju vakcina tako da 90 odsto odraslih bude vakcinsano do 19. aprila, a ostali do 1. maja.

Ne propustite: Bajden najavio da će 90 odsto odraslih građana SAD-a moći da bude vakcinisano do 19. aprila

Tokom brifinga u Beloj kući i Bajden i direktorka Centara za kontrolu i prevenciju bolesti Rošel Valeski upozorili su da ne treba popuštati restrikcije.Bajden je rekao da će nastupiti četvrti talas ako se to nastavi.

Širom sveta, potvrđeno je 130 miliona zaraženih koronavirusom, a umrlo je 2,8 miliona ljudi. SAD prednjače sa 30,6 miliona zarađenih i više od 554 hiljade umrlih.

Evropske zemlje, sa druge strane, bore se sa nabavkom i distribucijom vakcina. Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da je samo 10 odsto ukupne populacije u Evropi primilo jednu dozu vakcine, dok je 4 odsto primilo dve.

Jedan od razloga za to je što su se evropske zemlje oslonile na vakcinu Astra Zeneke koja je privremeno obustavljana zbog navoda da stvara krvne ugruške. Nemačka i Holandija su ponovo zaustavile upotrebu te vakcine za mlađe od 60 godina.

Evropska medicinska agencija je potvrdila da je vakcina Astra Zeneke bezbedna.

Ne propustite: SZO: Vakcinacija u Evropi "neprihvatljivo spora"

Francuska je objavila plan za treće zatvaranje zbog rastućeg broja slučajeva Kovida 19.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti su objavili nova uputstva prema kojima kompletno vakcinisani mogu da putuju bez karantina, ali treba da nose maske i drže distancu.

Kompanijama koje poseduju kruzere rečeno je da mogu da nastave sa putovanjima.

Nekoliko kompanija koje imaju kruzere pritiskalo je Centre za kontrolu i prevenciju bolesti da izdaju nova uputstva jer ne bez toga ne mogu da rade.