Bajden i Džonson u Beloj kući o trgovini i vozovima

Susret predsednika SAD Džoa Bajdena i premijera Velike Britanije Borisa Džonsona u Beloj kući, 21. septembar 2021 (Foto: AP/Alex Brandon)

Predsednik SAD Džo Bajden i premijer Velike Britanije Boris Džonson razgovarali su o opasnostima od klimatskih promena, ali i šalili u vezi sa putovanjima vozom tokom ssureta u Ovalnoj kancelariji čiji je cilj bio da se naglasi savezništvo dve zemlje.

Briotanski premijer je svojevremeno bio zabrinut da bi njegov prisan odnos sa bajdenovim prethodnikom Donaldom Trampom mogao da naškodi odnosima sa aktuelnom administracijom, ali dvojica lidera su kako izgleda u dobrim odnosima.

Bajden je Džonsonu rekao da jedva čeka da dođe u Veliku Britaniji na konferenciju Ujedinjneih nacija o glpobalnom zagrevanju kasnije ove godine.

"Potrebni ste nam tamo", rekao je Džonson Bajdenu.

"Svakako ćemo biti tamo", odgovorio je američki predsednik i dodao: "Uz zvona, kako kažu".

Ne propustite: Bajden u Generalnoj skupštini UN: Ne želimo podeljeni svet

Klimatska konferencija UN COP26, koja počinje krajem oktobra u Glazgovu smatra se ključnim trenutkom za svet da zaustavi globalno zagrevanje. Od kada je bajden preuzeo položaj, SAD su obnovile svoja obećanja da smanje emisiju gasova koji izazivaju efekat staklene bašte i zarekle se da će finasirati projekte koji se bore protiv klimatskih promena.

"Sjajno je videti da SAD zaista pojačavaju napore i počinju da vode, zaista zaista vode", rekao je Džonson.

Tramp, Bajdenov republikanski prethodnik, povukao je SAD iz Pariskog klimatskog sporazuma. Baden, demokrata, vratio je zemlju pod okrilje tog međunarodnog sporazuma čim je preuzeo položaj u januaru ove godine.

Predsednik Bajden takođe je najavio da će sa Džonsonom tokom sastanka razgovarati o trgovini. Britanija veoma želi da postigne trgov inski sporazum sa najvećom svetskom ekonomijom.

"Razgovaraćemo o trgovini malo i moraćemo da to rešimo", rekao je Bajden.

Džonson je u Vašington, na susret sa Bajdenom u Beloj kući, doputovao vozom iz Njujorka, gde je prisustvovao Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

"Obožavaju vas", rekao je britanski premijer američkom predsedniku, aludirajući kako izgleda na osoblje američke železnice.

"Pa i trebalo bi", odgovorio je uz smeh Bajden, koji je više od 30 godina redovno išao vozom iz Delavera za Vašington i nazad.

Džonsonov tim smatra posetu Vašingtonu velikim trijumfom i potvrdom da Velika Britanija može da bude uspešna na svetskoj sceni i posle izlaska iz Evropske unije prople godine.

Ne propustite: EU podržala Makrona dok se spor Francuske, SAD i Britanije zaoštrava

Susret se odigrava u trenutku spora SAD sa Francuskom, u kojem je Britanija imala ključnu ulogu. Nedavni dogovor SAD i Britanije sa Australijom o kupovini podmornica negativno je uticao na Francusku, koja je zato povukla svoje ambasadore iz SAD i Australije i otkazala susret ministara odbrane sa Britanijom.

Dobri odnosi dvvojice lidera nisu bili garantovani. Bajden, tada potpredsednik u administraciji Baraka Obame, naljutio se 2016. kada je Džonson rekao da se Obama protivi izlasku Britanije iz Evropske unije jer je "polu Kenijac".

Međutim, dvojica lidera prijateljski su se susreli na sastanku G-7 u junu, i delovalo je da su u dobrim odnosima u Ovalnoj kancelariji, oslovljavajući jedan drugog imenima.

Uprkos tome, Bela kuća nije se slođila da se posle sastanak održži formalna konferencija za novinare, a britanski lider iznenadio je zvaničnike kada je prihvatio da odgovori na pitanja novinara prisutnih u Ovalnoj kancelariji.

Džonson je prozvao dvoje novinara iz Velike Britanije , dok Bajden nije prozvao nijednog. Novinari su potom izvedeni iz kancelarije, uz glasne povike predstavnika za medije Bele kuće.

Za Veliku Britaniju veoma je važan trgovinski sporazum posle Bregzita, a Džonson je primetio da je američka vlada ukinula zabranu uvoiza britanskog piva, koja je uvedena posle izbijanja bolesti ludih krava.

"A rAdićemo i na jagnjetini, takođe", zaključio je Bajden.