Američki senatori istražuju sa kim je Kušnerova firma dogovarala projekte u Beogradu

Džared Kušner i Aleksandar Vučić u Predsedništvu Srbije, 19. juna 2024. (Foto: Instagram/@buducnostsrbijeav)

Predsednik Odbora za finansije američkog Senata, demokata iz Oregona Ron Vajden nastavio je istragu o Afiniti partners (Affinity Partners), firmi u vlasništvu Džareda Kušnera, zeta i savetnika bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Vajden je poslao pismo toj kompaniji tražeći dodatne informacije u vezi sa poslovnim odnosima kompanije "Afiniti partners" sa stranim investitorima, uključujući strane vlade koje plaćaju toj firmi, kako se navodi, stotine miliona dolara naknade za savetodavne usluge.

Iza svega ovoga leži zabrinutost odbora da ta firma deluje kao šema kompenzacije delimično osmišljena da zaobiđe federalne zahteve za obelodanjivanje transakcija, kao i da bi moglo da dođe do sukoba interesa.

Senator Vajden traži od ove firme da mu dostavi informacije o investicijama u Srbiji i naveo je listu svega što Odbor za finansije američkog Senata zanima.

To je pre svega spisak svih pojedinaca i entiteta koji su partneri Afinitija, spisak svih lokacija u Srbiji koje razmatra za razvoj nekretnina i opis razvojnih planova za svaku lokaciju. Odbor interesuje i koliko tačno u dolarima Afiniti razmatra da uloži u svaki srpski projekat nekretnina, kao i koliko svaki od partnera kompanije ulaže za svaki projekat.

Senator Vajden traži i detaljan opis uslova svih ugovora između Afiniti partners i Vlade Srbije o razvoju nekretnina u Srbiji. Vajden očekuje konkretne detalje o finansijskim interesima Vlade Srbije u svakom od projekata, o ulozi Vlade Srbije u svakom projektu i o ugovorima o podeli prihoda za svaki projekat. Takođe se traži spisak svih regulatornih odobrenja ili dozvola koje Afiniti i njegovi partneri treba da pribave od Vlade Srbije za svaku nekretninu.

"Za svako regulatorno odobrenje ili dozvolu, navedite šta je već odobrila srpska vlada. Molimo da dostavite kopije svih komunikacija između zaposlenih u Affinitiju i svih članova porodice Tramp, uključujući Ivanku Tramp, koje imaju veze sa Srbijom. Molimo da dostavite detaljnu listu osoba iz srpske vlade ili pojedinaca koji su kontaktirali Afiniti u ime Vlade Srbije, kako bi se razgovaralo o investicijama u nekretnine u Srbiji. Molim vas takođe obezbedite listu zaposlenih u kompaniji ili pojedinaca povezanih sa Afinitojem, koje je kontaktirala Vlada Srbije", navodi predsedavajući Odbora za finansije senator Vajden u pismu kompaniji.

Ne propustite: Trampov zet sa Vučićem o "velelepnom hotelu u Beogradu"

Takođe se navodi da je Kušnerova firma obavestila odbor da je Vlada Srbije, kao deo svog partnerstva, preuzela odgovornost za nabavljanje svih potrebnih odobrenja, licenci i dozvola u vezi sa bilo kojom inesticijom Afinitija u nekretnine u Srbiji. Senator pita da li su ti uslovi zvanično zapisani u bilo kom dogovoru između kompanije i Vlade Srbije, i ako jesu, da predaju odboru kopiju sporazuma.

Vajden je slične liste zahteva poslao Kušnerovoj firmi za dogovore sa drugim vladama sa kojima posluje.

Afiniti je odboru rekao da su se zvaničnici vlada Srbije i Albanije obratili firmi u vezi sa potencijalnim partnerstvom u poslovima sa nekretninama, navodi se u pismu, kao i da kompanija nije otkrila identitet tih albanskih i srpskih zvaničnika. Afiniti je takođe potvrdio da će ove strane vlade imati potpunu kontrolu nad svim odlukama koje se odnose na izdavanje dozvola, lokalno oporezivanje i licence koje su neophodne da bi projekti krenuli dalje, dajući im značajnu kontrolu nad unosnom investicijom porodice Tramp.

Afiniti je potvrdio da će predstojeći projekat u Beograda, na mestu NATO bombardovanja, imati i muzej koji je opisan kao spomenik „žrtvama NATO agresije“, navodi senator Vajden.

Takođe, kaže da je Kušnerova kompanija potvrdila da njeni investitori mogu ponovo da pregovaraju o investicionim ugovorima ili da povuku sva svoja sredstva kada se njihov početni petogodišnji investicioni period završi u avgustu 2026, što bi bilo na pola potencijalnog drugog Trampovog mandata. To bi stranim vladama i entitetima dalo neobičan uticaj na finansije porodice aktuelnog predsednika, u slučaju da on bude izabran, čak i veći od onoga koji su imali i vršili u njegovom prvom mandatu, navodi senator u pismu ovoj kompaniji.

Ne propustite: Kušner pohvalio razvoj Beograda, ali i podršku Srbije Izraelu

"Iako cenim dosadašnju saradnju kompanije Afiniti u vezi sa ovim pitanjem, pružene informacije su pojačale moju zabrinutost da ulaganja u fondove kojima upravlja Afiniti mogu da budu sukob interesa i da investitori kompanije možda nemaju komercijalne motive, već pre svega mogućnost da se novac stranih vlada usmerava članovima Trampove porodice, to jest Džaredu Kušneru i Ivanki Tramp", navodi se u pismu.

Pošto je Afiniti u potpunosti u vlasništvu Kušnera, to stvara situaciju u kojoj bi vlade Saudijske Arabije, Katara i UAE imale uticaj nad porodicom Tramp ako zaprete da će povući investicije i prestati da plaćaju milione dolara honorara Kušneru, a uz to i Trampovoj ćerki Ivanki, navodi se između ostalog u pismu.

Sredinom maja objavljeno je da su Kušnerova kompanija i Vlada Srbije potpisali ugovor o revitalizaciji kompleksa generalštaba. Detalji ugovora nisu poznati. Rečeno je da će se kompleks sastojati od hotela, stambenih zgrada i neke vrste memorijala za žrtve NATO bombardovanja 1999. Kušner je u junu bio u prvoj zvaničnoj poseti Beogradu otkako je objavljeno da je dobio posao revitalizacije generalštaba.