Američki vojnik uhapšen u Severnoj Koreji nakon što je namerno prešao granicu

ARHIVA - Zastava Severne Koreje na tornju iznad sela Ki Džong Dong u demilitarizovanoj zoni na granici dve Koreje, 25. marta 2012.

Američki vojnik nalazi se u zatvoru u Severnoj Koreji nakon što je, u utorak, ilegalno prešao granicu koja razdvaja dve Koreje. Kako saznaje agencija Asošijeted pres, vojnik, redov Trevis King, bio je upravo pušten iz zatvora u Južnoj Koreji, gde je držan zbog optužbe za fizički napad, a pretile su mu dodatne disciplinske mere u Sjedinjenim Državama.

King je bio ispraćen na aerodrom da se vrati u Fort Blis u Teksasu, ali je umesto da se ukrca u avion, napustio je aerodrom i pridružio se grupi koja je obilazila pogranično selo Panmundžom, gde je pobegao preko granice, navodi AP.

“Vojnik koji se nalazio u obilasku u okviru orijentacije u zajedničkoj bezbednosnoj zoni (JSA) namerno i bez dozvole je prešao vojnu demarkacionu liniju i ušao u Demokratsku Narodnu Republiku Koreju. Verujemo da se trenutno nalazi u pritvoru i radimo sa kolegama iz Armije Severne Koreje na pronalaženju rešenja posle ovog incidenta", saopštio je jedan predstavnik Sekretarijata za odbranu.

Komanda Ujedinjenih nacija - multinacionalne vojne snage stacionirane u pograničnom selu sa zadatkom da održavaju prekid vatre u Korejskom ratu - takođe je saopštila da radi sa severnokorejskom vojskom na "rešavanju incidenta."

Vojnik je iznenada prešao na severnu stranu demarkacione linije, odnosno zvanične granice, u utorak popodne, objavio je južnokorejski dnevnik Čosun Ilbo, pozivajući se na neimenovane izvore.

Po svemu sudeći, nije došlo do razmene vatre u pograničnom gradu u kome uvek vlada napetost dok vojnici dve Koreje danonoćno čuvaju stražu, licem u lice okrenuti jedni prema drugima.

ARHIVA -Vojnik Južne Koreje stoji blizu demarkacione linije koja razdvaja Severnu i Južnu Koreju u zajedničkoj bezbednosnoj zoni u selu Panmundžom, 4. oktobra 2022. (Foto: AFP/Anthony Wallace)

Incident se dogodio u trenutku kada vojska Južne Koreje u stanju pojačane pripravnosti zbog mogućih provokacija Severne Koreje, nakon što je američka nuklearna podmornica istog dana uplovila u luku u južnom gradu Busan.

Dolazak podmornice USS Kentaki, koja može da lansira balističke projektile Trozubac II čiji je domet 12.000 kilometara, je izrazito simboličan korak koji pokazuje da će Vašington biti uz Južnu Koreju u slučaju severnokorejskog nuklearnog napada.

To je prvi dolazak jedne američke nuklearne podmornice u to područje u više decenija, saopštio je koordinator Bele kuće za indijsko-pacifički region, Kurt Kembel, na konferenciji za novinare u Seulu u utorak.

Koordinator američkog Saveta za nacionalnu bezbednost za indijsko-pacifički region, Kurt Kembel na konferenciji za novinare u Seulu, 18. jula 2023. (Foto: Rojters/Kim Hong-Ji)

Kempbel predvodi delegaciju od 30 zvaničnika koja je došla u Seul zbog zvaničnog početka rada Nuklearne konsultativne grupe, ili NCG sa Južnom Korejom. Seul navodi da će inicijativa ojačati savez dve zemlje i pretvoriti ga u savez na nuklearnoj osnovi, što je ostvarenje obećanja koja su dali američki predsednik Džo Bajden i južnokorejski predsednik Jun Suk Jeol u aprilu, i koja su izneta u Vašingtonskoj deklaraciji.

U zajedničkom saopštenju posle inauguralnog sastanka NCG-a ističe se da bi svaki severnokorejski nuklearni napad na Sjedinjene Države ili njihove saveznike "rezultirao krajem tog režima", te da bi eventualni nuklearni napad na Južnu Koreju naišao na "brz, snažan i odlučan odgovor."

Korejski servis Glasa Amerike je učestvovao u ovom izveštaju.