Analitičari: Iran nema para da ratuje

Čovek drži sliku ubijenog Kasema Sulejmanija tokom današnjih demonstracija u Teheranu (Foto: AFP/Atta Kenare)

Penzionisani general Džejms Džons, bivši savetnik za nacionalnu bezbednost u Obaminoj administraciji, izjavio je za Glas Amerike da je akcija Sjedinjenih Država u elimisanju jednog od najopasnijih svetskih terorista preko potreban odgovor na politiku režima u Teheranu.

“Iran ostaje pretnja sa kojom se moramo suočavati, ali ne tako što ćemo se sa tim pomiriti, već kontinuiranom izolacijom i direktnim odgovorom na neprihvatljive akte, ako je neophodno. Jednog dana, iranski narod će odbraniti svoju volju protiv režima i samo tada će region naći svoj mir”, kaže predsednik Upravnog odbora Atlantskog saveta.

Penzionsiani marinski general Džejms Džons u razgovoru za Glas Amerike

Mehdi Parpanči, direktor Radija Farda, persijskog servisa Radija Slobodne Evrope kaže za Glas Amerike da ubistvo Sulejmanija može da oslabi Iran i da će biti potrebni meseci, pa čak i godine da se nađe neko tako moćan kao što je Sulejmani. On podseća da je Sulejmani organizovao sve iranske saveznike u Siriji, Iraku i Jemenu, te da je teško naći zamenu.

“Sjedinjene Države nisu eliminisale Kasema Sulejmanija, a da nisu mislile na posledice, spremne su na sve što će se desiti. Ako reakcija Irana bude jaka, možete samo zamisliti kako će Amerika odgovoriti, i to punom snagom. Iran to sada ne želi, jer je u veoma lošoj poziciji, kako ekonomski, tako i kad je u pitanju podrška koju vlast ima. A kada nemate para i nemate podršku, ne želite rat”, kaže Parpanči

On je podsetio da je upravo iranski vrhovni lider ajatola Ali Hamenei pre neki dan rekao da Iran ne želi rat sa Amerikom.