Električni automobili u SAD

Novi model čisto električnog automobila Lif, japanske kompanije Nisan

Benzinske pumpe i mehaničarske radionice sve češće nude besplatno punjenje baterija električnih vozila kako bi privukle mušterije
Stanovnik San Franciska, Piter Bojer, vlasnik čisto električnog automobila Nisan Lif, kaže da ne brine mnogo o dometu svog vozila.

“Imam garažu i punjač pa je auto uvek priključen preko noći. Obično se napuni 80 do 100 odsto kapaciteta tako da ujutro mogu samo da ga isključim, sednem i vozim. Sa punom baterijom mogu da pređem između 80 i 100 milja što mi je više nego dovoljno za prosečne vožnje po gradu”, kaže Bojer.

Neko vreme električni automobili su smatrani za skupe igračke ali su njihove cene u Americi počele da padaju. Ovogodišnji model Lifa košta oko 28 hiljada dolara, a uz razne poreske i druge olakšice može da se nađe i za manje od 20 hiljada.

Piter Bojer kaže da duže vožnje moraju da se planiraju pažljivije, ali da je električni auto idealan za vožnju po gradu.

“Ne rešava sve vrste potreba, ali za vožnje po gradu ima mnogo smisla jer je ogromna snaga benzinskog motora zapravo potrebna samo na otvorenom putu. U gradu, električni pogon je superioran, a u San Francisku, kad god idete nizbrdo zapravo punite baterije. To je prijatan osećaj”, kaže Bojer.

Međutim, strah od mogućnosti da ostanu na sred puta i dalje odvraća mnoge od kupovine čisto električnih vozila. Istraživači razmišljaju o tome kako da ublaže ta strahovanja.

Direktor Cetra za automobilska istraživanja pri Univerzitetu Stenford, Sven Bejker, kaže da je neophodno uveriti kupce da će svojim vozilima moći da prelaze i veće razdaljine.

“Vozilo sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem lako može da se napuni gorivom na svakom izlazu sa autoputa. Sa električnim autom je drugačije jer priključci za punjenje nisu toliko rasprostranjeni, a kada ga nađete treba vam nekoliko sati da napunite baterije”, kaže Bejker.

Istraživači ovog centra se nadaju da će električna vozila budućnosti moći da se napajaju strujom bežično, iz punjača ugrađenih u kolovoz autoputa.

“To znači da će struja moći da se prenosi, kao što mi to radimo ovde na Stenfordu, putem magnetne rezonanse. Namotaji žice u kolovozu osciluju sinhrono sa namotajima u kolima i tako prenose energiju”, kaže Bejker.

U međuvremenu, vlasnici električnih automobila moraju pažljivo da planiraju svaki duži put. U tome im pomaže kompanija Fri đus bar koja iznajmljuje ili prodaje punjače pumpama i mehaničarskim radionicama, koje često nude besplatno punjenje kako bi privukle mušterije.

Predsednik i direktor kompanije, Džon Šmid, kaže da trajanje punjenja zavisi od snage punjača i veličine baterije.

“Električni automobili su super kul, ali imaju domet od 70 do 100 milja u zavisnosti od različitih faktora. Pod tim uslovima postajete veoma svesni korišćenja komponenti koje mogu da utiču na domet - kao što su grejanje i hlađenje, stereo sistem, pa i sama brzina vožnje,” kaže Šmid.

Kućni punjači rade na 120 volti i za punjenje je potrebno 8 do 20 sati. Profesionalni, takozvani “nivo 2 punjači”, rade na 240 volti pa punjenje traje znatno kraće, kaže Džon Šmid.

“Fri đus bar punjači su nivo 2, brzi su i potpuno praznu bateriju pune za dva i po do 3 sata. 90 odsto putovanja u Sjedinjenim Državama je kraće od 20 milja pa vam je za dopunjavanje baterije dovoljno pola sata”, kaže Šmid.

Proizvođači električnih automobila i dodatnih uređaja nadaju se da će sve veći broj stanica za punjenje baterija ohrabriti kupce da se češće okreću ekološki podobnim, električnim vozilima.

Električna vozila imaju još jednu važnu prednost, osim toga što ne zagađuju okolinu. Cena za istu pređenu razdaljinu je daleko manja od cene za auto sa unutrašnjim sagorevanjem.