Obama u Indoneziji

  • Brajan Paden

Predsednik Barak Obama na zajedničkoj konferenciji za novinare sa indonežanskim predsednikom Susilom Bambangom Judojonom

Američki predsednik Barak Obama otpočeo je dugo očekivanu posetu Indoneziji ponudom američke pomoći posle nedavnih prirodnih katastrofa u toj zemlji, kao i obećanjem da će graditi "sveobuhvatnu saradnju" sa tom najmnogoljudnijom muslimanskom zemljom na svetu.

Čim su predsednik Obama i njegova supruga Mišel stigli u Indoneziju, čulo se da će možda morati da skrate posetu. Zabrinutost zbog sve veće količine pepela u vazduhu iz vulkana Merapi u centralnom delu Jave, udaljenog skoro 500 kilometara, mogle bi da primoraju predsednika Obamu da sutra otputuje ranije nego što je planirano. Predsednik Obama je izrazio saučešće povodom pogibije stotina gradjana u vulkanskoj erupciji i nedavnom cunamiju.

„Naravno da imamo na umu da je ovo težak momenat za Indoneziju. Prvo nedavni zemljotres i cunami, a potom i vulkanska erupcija. Mislimo i molimo se za one koji su izgubili drage ili svoje domove.“

Neposredno po Obaminom dolasku, indonežanski predsednik Susilo Bambang Judhojono priredio mu je srdačnu dobrodošlicu u predsedničkoj palati u Džakarti. Mnogi gradjani Indonezije vide predsednika Obamu, koji je kao dete živeo u Indoneziji, kao svog sugradjanina. Tokom bilateralnih sastanaka dvojica lidera su razgovarala o planovima za sveobuhvatno partnerstvo u cilju poboljšanja ekonomskih i bezbednosnih odnosa dve demokratije koje su medju najvećim u svetu.

Predsednici Indonezije i SAD u predsedničkoj palati u Džakarti

Medjutim, nisu svi srećni što vide američkog predsednika. Pripadnici muslimanske fundamentalističke organizacije Hizbut Tahir su tokom dana demonstrirali su na jednom od glavnih trgova u Džakarti sa parolama „Obama pravi terorista“. Predstavnik te grupe, Ismail Jusanto rekao je da podrška predsednika Obame američkoj vojnoj akciji u muslimanskom svetu znači da on nije različit od svog prethodnika.

„Mi smatramo da je Obama isti kao Buš. Da, znamo da je Buš doneo odluku da se napadnu Irak i Avganistan, ali je Obama nastavio njegovu politiku.“

Drugi se ne slažu i ističu da je predsednik Obama okončao borbene operacije u Iraku i utvrdio raspored za povlačenje trupa iz Avganistana. Na zajedničkoj konferenciji za štampu, američki predsednik je izrazio nezadovoljstvo zbog zastoja u mirovnim razgovorima izmedju izraelskih i palestinskih lidera, pošto je Izrael odbio da obustavi izgradnju novih naselja. Američki predsednik je takodje branio napore da uspostavi dijalog sa muslimanskim svetom.

„Što se tiče pružanja ruke muslimanskom svetu, mislim da su naši napori iskreni i postojani. Ne očekujemo da ćemo eliminisati neka nerazumevanja i nepoverenja koja su se razvila tokom dugog perioda, ali mislim da smo na pravom putu.“

Osvrnuvši se na nedavne izbore u Burmi, predsednik Obama je rekao da oni nisu bili ni slobodni ni pravedni. Indonežanski predsednik Judhojono je istakao da će izvršiti pritisak na Burmu da sprovede demokratske reforme, naredne godine kada Indonezija preuzme predsedavanje ASEAN-om - Udruženjem zemalja jugoistočne Azije.
Govoreći o Kini, uoči samita Grupe 20, Judhojono je izrazio nadu da Peking i Vašington mogu da saradjuju na stabilizaciji svetske ekonomije.

„Indonezija se takodje nada da će odnosi SAD i Kine i dalje biti pozitivni, jer ako nešto ne bude bilo u redu sa samitom G20, efekat će se osetiti širom sveta.“

Predsednik Obama će održati govor na Univerzitetu Indonezije koji neki nazivaju njegovim drugim pružanjem ruke islamskom svetu.