SAD domaćin virtuelnog sastanka ministara inostranih poslova o Avganistanu

Arhiva - Državni sekretrar SAD Entoni Blinken tokom sastanka sa ukrajinskim ministrom inostranih Dmitrom Kulebom, 5. avgusta 2021. u Stejt dipartmentu u Vašingtonu.

Ministri inostranih poslova nekoliko zemalja sastaće se virtuelno u ponedeljak kako bi razgovarali o svojim narednim koracima u Avganistanu, saopštilo je američki Stejt department, dok evakuacija iz zemlje ulazi u poslednje dane.

SAD će biti domaćini sastanka "ključnih partnera", saopštilo je Stejt department u nedelju, a samit se održava dan pre nego što će se američke vojne snage konačno povući iz Avganistana nakon 20 godina rata i nešto više od dve sedmice nakon što su talibani ponovo preuzeli vlast.

Predstavnici Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana, Velike Britanije, Turske, Katara, Evropske unije i NATO učestvovaće na samitu, saopštio je Stejt department.

Ne propustite: Talibani blizu formiranja kabineta i proglašenja nove Vlade

"Učesnici će razgovarati o usklađenom pristupu za naredne dane i sedmice", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se takođe navodi da će američki državni sekretar Entoni Blinken govoriti nakon sastanka kako bi izneo najnovije informacije o nedavnim naporima SAD u Avganistanu.

Sastanak će se održati dan nakon što su SAD saopštile da su uništile vozilo napunjeno eksplozivom u vazdušnom udaru u Kabulu, i dva dana nakon što je predsednik Džo Bajden upozorio na još jedan teroristički napad u glavnom gradu nakon samoubilačkog bombaškog napada u četvrtak.

U napadu u četvrtak poginulo je više od 100 ljudi, uključujući 13 američkih vojnika.

Ne propustite: Pentagon: Napad u Kabulu izvršio jedan bombaš, opasnost od novih napada

Veruje se da pripadnici ispostave Islamske države stoje iza napada na područje izvan aerodroma u Kabulu, gde su SAD obrađivale vize Avganistanacima, Amerikanacima i drugim stranim državljanima koji su pokušavali da napuste zemlju nakon što su talibani preuzeli vlast.

Oko 120.000 ljudi evakuisano je iz Avganistana od 15. avgusta.