Avganistanski komandant: Rojtersov novinar poginuo u sukobu snaga bezbednosti i talibana

Murali u pomen poginulog novinara Daniša Sidikija u Mumbaju u Indiji (REUTERS/Francis Mascarenhas)

Rojtersov novinar Daniš Sidiki ubijen je u petak dok je izveštavao o sukobu avganistanskih snaga bezbednosti i talibanskih boraca u blizini graničnog prelaza sa Pakistanom, izjavio je neimenovani avganistanski komandant.

Kako je ukazao - specijalne snage Avganistana nastojale su da povrate područje Spin Boldak. U unakrsnoj vatri tokom tih borbi poginuli su Sidiki i neimenovani avganistanski oficir, rekao je agenciji Rojters neimenovani komandant avganistanskih snaga.

Ranije tokom nedelje Sidiki se, kao novinar, kretao sa avganistanskim specijalnim snagama u južnoj provinciji Kandahar i izveštavao o sukoba državnih snaga bezbednosti i talibanskih boraca.

Ne propustite: Buš: Bajdenova odluka o povlačenju iz Avganistana - greška

Što hitnije tražimo više informacija sarađujući sa vlastima u region. Daniš je bio izvanredan novinar, predan suprug i otac, kao i uvažen i voljen kolega. U ovo strađno vreme naše misli su sa njegovom porodicom”, saopštili su predsednik agencije Rojters Majkl Fridenberg i glavna urednica Aleksandra Galoni.

Predsednik Avganistana Ašraf Gani objavio je da je ražalošćen, kako je ukazao, šokantnim izveštajima" o Sidikijevoj smrti – izrazivši saučešće njegovoj porodici.

Pre pogibije Sidiki je Rojtersu rekao da je bio ranjen u ruku dok je izveštavao o borbama. Ukazao je da je dobio medicinsku pomoć, kao i da su se talibanski borci povukli iz područja Spin Boldaka.

Neimenovani avganistanski komandant rekao je Rojtersu da je Sidiki razgovarao sa lokalnimm trgovcima kada je usledio novi napad talibana.

Rojters nije bio u mogućnosti nezavisno da potvrdi detalje o obnovljneim sukobima o kojima je govorio avganistanski vojni zvaničnik, koji je zatražio da mu identitet ne bude otkriven, dok se Ministarstvo odbrane Avganistana ne bude zvanično oglasilo povodom novinarove pogibije.

Ne propustite: Pentagon: SAD zabrinute zbog napredovanja Talibana  

Zabihala Mudžahid, portparol talibana, izjavio je da ta strana nije bila svesna da se, na području koje su opisali kao poprište žestokih sukoba, nalazio novinar i da im je nepoznat način na koji je Sidiki izgubio život.

Daniš Sidiki bio je deo Rojtersovog fotografskog tima koji je osvojio Pulicerovu nagradu 2018. za dokumentovanje izbegličke krize Rohindža manjine. Žiri je u obrazloženju ukazao da su nagrađene, kako je preciziranom šokantne fotografije koje su svetu prikazale nasilje nad Rohindžama primoranih na bekstvo iz Mjanmara.

Sidiki je za Rojters počeo da radi 2010, a tokom karijere boravio je u Avganistanu i Iraku, Mjanmaru. Izveštavao je iz Hong Konga i tokom zemljotresa u Nepalu.