Bajden ubedljiv u Ilinoisu, Arizoni, Floridi, uvećava prednost po broju delegata

Džozef Bajden tokom govora u svojoj kući u Vilmingtonu, državi Delaver

Bivši potpredsednik SAD Džozef Bajden ostvario je ubedljivu pobedu na stranačkim izborima za predsedničku nominaciju u Floridi i Ilinoisu i Arizoni nad senatorom iz Vermonta Bernijem Sandersom.

Trijumf u Floridi bio je 17. Bajdenova pobeda u poslednje 22 države, posle koje će bivši potpredsednik uvećati vođstvo po broju delegata, koji glasaju za nominaciju na konvenciji Demokratske stranke u julu, u Milvokiju.

Ubedljiva pobeda Bajdena u tri države u utorak znak je da su demokrate spremne da podrže bivšeg potpredsednika kao svog kandidata pred predsedničke izbore 3. novembra, piše Rojters.

Ne propustite: Bajdenov "super utorak": Teksas i dominacija na jugu, Sandersu Kalifornija

Takođe, rezultat na ovim izborima postavlja pitanje hoće li senator iz Vermonta Berni Sanders nastaviti svoju trku za potencijalno mesto u Beloj kući.

Bajden je u govoru, koji je emitovan iz njegovog doma u Delaveru, istakao da je zbog pandemije koronavirusa neophodno liderstvo iz Bele kuće i obratio se Sandersovim, uglavnom mlađim, pristalicama.

"Želim da kažem nešto mladima koje inspiriše senator Sanders: Razumem vas. Znam šta je ulog. Znam šta treba da radimo. Cilj moje kampanje i moj cilj kao predsedničkog kandidata je da ujedinim ovu zemlju".

Ne propustite: Bajden, Sanders i koronavirus - pandemija veća od svih nas

Pre glasanja, Bajden je vodio sa 898 delegata naspram 745 Sandersa. Da bi osigurao većinu, a samim tim i predsedničku nominaciju neophodan mu je 1.991 glas.

Analitičari procenjuju da bi Bajden po završetku glasanja u utorak mogao da uveća svoju prednost u delegatima na više od 300.

Država koja je u četvrtak trebalo da glasa je Ohajo, ali je tamošnji republikanski guverner Majk Devajn, samo nekoliko sati pre otvaranja biračkih mesta, odložio glasanje za jun, zbog pandemije koronavirusa. Isto su učinile i Merilend, Džordžija, Luizijana i Kentaki.