U Pljevljima počelo uručivanje prečišćivača vazduha zbog zagađenosti

Your browser doesn’t support HTML5

Pljevlja - najzagađeniji grad

Zbog visokog stepena zagađenja u Pljevljima, bolnici u tom gradu su u četvrtak uručeni prečišćivači vazduha, a iz Vlade je najavljena “dodjela prečišćavača školama, vrtićima i domaćinstvima”.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je, tokom posjete Pljevljima, da “alarmantna situacija u vezi sa zagađenjem vazduha u Pljevljima traje već 30 godina, ali da je niko ne rešava”.

On objašnjava da nabavka prečišćivača vazduha kreće od Opšte bolnice u Pljevljima, a slijede vrtići, škole, javne ustanove i domaćinstva.

Abazović navodi da je to urgentna mjera koja “sigurno neće riješiti problem, ali je važno da bolnice, vrtići, škole, pa i domaćinstva dobiju od Vlade prečišćivače vazduha”.

Ne propustite: Skoplje uvelo vanredne mere zbog aerozagađenja – treba li Beograd da se ugleda na to?

Jedan prečišćivač, kako je objasnio Abazović, košta oko 100 eura, a pored Pljevalja, dobiće ih i Bijelo Polje i Berane.

“Subvencioniraćemo cijenu električne energije, dijelićemo i maske. Ali to nije trajno rješenje za Pljevlja. Do sljedeće grejne sezone moramo naći trajnije rješenje. Jedna od odluka je da se topifikacija Pljevalja proglasi javnim interesom, subvencioniranje vezano za termoizolaciju za domaćinstva i moramo da idemo ka zabrani privatnih ložišta koja su na ugalj”, naveo je Abazović.

Crnogorski premijer Dritan Abazović u poseti Pljevaljskoj bolnici. (Foto: GOV.ME)

Država je, navodi Abazović, spremna da razmisli o mogućnostima da subvencionira prelazak na grijanje električnom energijom.

Premijer u tehničkom mandatu navodi da Pljevlja nijesu jedini grad koji je zagađen u Crnoj Gori.

Ne propustite: "Pandemija" aerozagađenja u Srbiji, posledice od iritacije nosa do šloga i infarkta

“Slična je situacija i u nekim drugim gradovima na sjeveru države, u Beranama i Bijelom Polju. Trenutno je situacija da je magla prekrila sve kotline u ovom dijelu države i da je situacija prilično složena. Moj je apel svima da budu partneri u ovome, da shvate da ne mogu više da imaju grijanje na ugalj, to uništava životnu sredinu i zdravlje”, navodi Abazović.

Koncentracija sumpor-dioksida u Pljevljima skoro 50 puta veća od evropskog standarda

Direktor Opšte bolnice u Pljevljima Saša Grbović kazao je da je situacija u Pljevljima alarmantna već decenijama.

On navodi da je koncentracija PM 10 i PM 2.5 čestica višestruko povećana.

“Koncentracija sumpor-dioksida je šest i po hiljada miligrama po metru kubnom, što je praktično pedeset puta više od onoga što su evropski standardi, koji su 130 miligrama po metru kubnom”, kazao je Grbović.

Pljevlja su, prema navodima zvaničnika, prije nekoliko dana bila najzagađeniji grad na svijetu, a veoma visok nivo zagadjenosti zabilježen je i u Nikšiću, Bijelom Polju, Kotoru i Baru.