Radni ručak Fon der Lajen sa balkanskim liderima: Svima sa Balkana je mesto u Evropi

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen organizovala je radni ručak sa liderima Zapadnog Balkana

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen održala je u četvrtak radni ručak sa liderima Zapadnog Balkana, a glavna tema sastanka u Briselu bio je Plan rasta za Zapadni Balkan.

Sastanku su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama, predsednica Saveta ministara BiH Borjana Krišto, premijer Kosova Aljbin Kurti, premijer Severne Makedonije Hristijan Mickoski i premijer Crne Gore Milojko Spajić.

U objavi na mreži Eks posle sastanka sa liderima zapadnobalkanske šestorke, Ursula fon der Lajen je istakla da je svima mesto u Evropi:

"Svih šest zemalja pripada Evropi. Na tome radimo", navela je Fon der Lajen i dodala da zajedno rade na jačanju ekonomija i tržišta Zapadnog Balkana, kroz plan rasta za region vredan šest milijardi evra.

Posle radnog ručka oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen razgovarao o novoj Evropskoj komisiji, zelenim koridorima i zajedničkom tržištu.

Prema njegovim rečima, prva tranša za Srbiju iz Plana rasta za Zapadni Balkan se očekuje uskoro i za Srbiju je namenjeno 112 miliona evra - od toga su 30 miliona evra bespovratna sredstva, a 82 miliona krediti pod najpovoljnijim uslovima.

Ne propustite: Bez trilateralnog susreta u Briselu, pregovarači Kosova i Srbije međusobno prebacuju odgovornost

Takođe, Vučić je rekao da veruje da će prvi deo novca Srbija dobiti u oktobru ili novembru ove godine i dodao da se ukupno za Srbiju planira 1,58 milijardi evra, od čega su 1,2 milijarde najpovoljniji krediti.

Na novinarsko pitanje o otvaranju klastera, Vučić je rekao da veruje da to može da se dogodi u decembru, ali da zavisi od političkih okolnosti.

On je istakao da je važno da se pričalo o zelenim koridorima i u vezi sa tim su počeli konkretni razgovori, koji će se, kako je rekao Vučić, voditi sa Mađarskom. On je izrazio nadu da će uskoro razgovori biti vođeni i sa Hrvatskom, jer bi to smanjilo troškove i omogućilo veći profit.

Ne propustite: Vučić na sastanku sa Žiofreom pozvao EU da se "hitno suprotstavi samovolji Prištine"

Vučić je dodao da, "bez obzira na krivicu Srbije i tehnička kašnjenja", veruje da je Srbija uspela da uskoči u taj voz i da će od 1. januara biti deo zajedničkog evropskog platnog tržišta.

Prema njegovim rečima, na radnom ručku se razgovaralo o evropskom putu i o onome što se može očekivati i u tom kontekstu Vučić je najavio da će Fon der Lajen uskoro posetiti region i Beograd.

On je dodao da je Fon der Lajen imala pozitivan stav o proširenju Evropske unije.

"Naše je da se trudimo, borimo i da radimo na ispunjavanju kriterijuma o vladavini prava i ODIHR. Kriterijumi iz agende rasta, državna pomoć, javne nabavke - to smo sve potpisali i ispunili", rekao je Vučić.

On je naveo i da "jedan entitet" nije u potpunosti želeo da prihvati pravila Cefte, ali, kako je rekao, sada neće moći da ugrožava ostale, a "onaj ko neće da učestvuje, ispada iz igre".

Ne propustite: Lajčak: Dogovoren sledeći sastanak pregovarača Beograda i Prištine

Na pitanje o poruci nemačke ambasade u Prištini u vezi sa zabranom ulaska srpske robe na teritoriju Kosova, Vučić je rekao da je u toku sastanak kod specijalnog predstavnika Nemačke za Zapadni Balkan Manuela Saracina, gde Srbiju predstavlja Gojko Stanivuković.

Vučić i sa Varheljijem u Briselu

Pre sastanka sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, predsednik Srbije razgovarao je evropskim komesarom za proširenje i politiku susedstva Oliverom Varheljijem i tom prilikom je poručio da je Srbija spremna za nove korake u smeru približavanja i članstva u EU, posebno kada je reč o vladavini prava, ekonomskim i društvenim integracijama.

Kako je Vučić objavio na svom Instagram nalogu (@buducnostsrbijeav), razgovor je bio dobar i otvoren, a teme su bile napredak Srbije u procesu pristupnih pregovora, sprovođenju reformske agende, kao i implementacija evropskog plana rasta za Zapadni Balkan.

Ponovio sam da je Srbija, suštinski i tehnički, spremna za nove korake u smeru približavanja i članstva u EU, posebno kada je reč o vladavini prava, ekonomskim i društvenim integracijama“, istakao je Vučić na Instagramu i zahvalio se Evropskoj komisiji na podršci na tom putu.

Takođe, Vučić je obavestio Varheljija o zabrinjavajućoj situaciji na Kosovu i zatražio aktivniji angažman evropskih institucija u zaštiti prava srpskog naroda:

"Zahvalio sam komesaru Varheljiju na ličnom zalaganju i doprinosu koji je pružao evropskom putu Srbije tokom mandata na mestu komesara za proširenje i poželeo mu uspeh u novom resoru, za koji je predložen, u sledećem sastavu Evropske komisije", naveo je Vučić.

U izveštaju su korišćeni materijali agencije FoNet.