Posmatrači EU: Drugi krug izbora na Kosovu konkurentan i dobro organizovan

Predstavnici Izborne posmatračke misije EU za lokalne izbore na Kosovu tokom konferencije za medije u Prištini, 16. novembra 2021. (Foto: VOA)

Izborna posmatračka misija Evropske unije ocenila je da je drugi krug lokalnih izbora na Kosovu, koji je održan 14. novembra, bio konkurentan i dobro organizovan. Posmatrači Evropske unije pozitivno su ocenili glasanje i prebrojavanje.

Prema preliminarnim nalazima Izborne posmatračke misije Evropske unije u 21 od 38 opština na Kosovu gde je održan drugi krug lokalnih izbora glasanje je proteklo veoma dobro. Brojanje glasova takođe, s tim što je kako se navodi bilo određenih poteškoća sa usklađivanjem glasačkih listića na trećini posmatranih biračkih mesta.

“Drugi krug lokalnih izbora je bio dobro organizovan i konkurentan. Kampanja je bila živa i mirna, iako je njen ton bio oštriji u odnosu na prvi krug. Međutim, zbog manjka sankcija za vođenje kampanje van zvaničnog petodnevnog perioda većina kandidata je agitovala mnogo pre nego što je zvanična kampanja i počela”, rekao je rukovodilac Izborne posmatračke misije EU Lukas Mandl.

Ne propustite: Izbori na Kosovu: Samoopredeljenje izgubilo Prištinu i Prizren

Tokom predizborne kampanje posmatrači su zabeležili pokušaje diskreditovanja pojedinih kandidata putem društvenih mreža.

“Dok su kandidati delili korisne informacije putem onlajn platformi, sumnjive Fejsbuk stranice su korišćene za širenje obmanjujućih sadržaja i na taj način ometali mogućnost glasača da formira mišljenje bez manipulativnih uplitanja”, naveo je Mandl.

Posmatrači Evropske unije ukazali su i na nekoliko dugotrajnih problema koji se ubuduće moraju rešiti.

“Proces pritužbi i žalbi posle prvog kruga uglavnom je vođen na transparentan i nepristrasan način. Ipak tabelarni prikaz rezultata prvog kruga iako temeljan i transparentan, otkrio je značajne slabosti u preprojavanju i popunjavanju obrazaca za rezultate. Štaviše, očigledan nedostatak transparentnosti sa finansiranjem kampanja kandidata je postajao i u drugom krugu. Ovo spada u nekoliko dugotrajnih problema koji se moraju konačno rešiti”, zaključio je Mandl.

Drugi krug lokalnih izbora koji je održan 14. novembra Izborna posmatračka misija Evropske unije pratila je sa 62 posmatrača iz država članica Evropske unije, Norveške i Švajcarske. Konačni izveštaj praćenja lokalnih kosovskih izbora ova misija će objaviti početkom sledeće godine.