Kosovo potpisalo prijavu za članstvo u EU

Ceremonija u Prištini na kojoj je potpisana prijava Kosova za članstvo u Evropskoj uniji: predsednica Vjosa Osmani (u sredini), predsednik skupštine Glauk Konjufca (levo) i premijer Aljbin Kurti (Foto: RFE/RL/Arben Hoti)

Najviši zvaničnici Kosova potpisali su prijavu za članstvo Kosova u Evropskoj uniji. Predsednica i premijer Kosova Vjosa Osmani i Aljbin Kurti naveli su da je ovo istorijski dan za Kosovo.

Prijavu za članstvo Kosova u Evropskoj uniji potpisali su predsednica Kosova Vjosa Osmani, predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca i premijer Kosova Aljbin Kurti. Osmanijeva je tom prilikom navela da 14. decembar ima poseban značaj za Kosovo, jer su, kako je navela, na današnji dan osnovane i Kosovske bezbednosne snage.

Ne propustite: Hartvel: Smirivanju situacije na Kosovu bi doprinelo kada bi Srbija odstupila

"S jedne strane obeležavamo aplikaciju za članstvo u EU, a s druge strane godišnjicu Vojske Kosova. Oba ova akta idu u smeru realizacije naše evroatlanske vizije. Zajedno sa Konjufcom i Kurtijem, u ime Republike Kosovo, činimo odlučujući korak ka ostvarenju naše neotuđive ambicije. Danas približavamo Kosovo za korak bliže ka Evropskoj uniji”, rekla je predsednica Kosova Vjosa Osmani.

Kosovski zvaničnici su istakli da članstvo u Evropskoj uniji nije jednostavan proces, ali da će Kosovo svojim zalaganjem uraditi svoj deo posla.

“Ovo je istorijski trenutak za našu državu, naše društvo i ovo otvara novo poglavlje. Mi se zalažemo za reforme koje jačaju vladavinu prava i razvijaju našu ekonomiju. Brzina kojom ćemo koračati zavisi samo od nas. Angažovanje svih je potrebno i posvećenost svakoga je više nego neophodna. Napredovaćemo samo našom zaslugom i ispunjavanjem kriterijuma u svakom poglavlju", rekao je premijer Aljbin Kurti.

Predsednik Skupštine Gljauk Konjufca naveo je da će Evropska unija biti potpuna samo kad sve evropske nacije budu postale njen deo.

“Za Kosovo i region učlanjenje je od posebne važnosti, jer EU pruža stabilnost, demokratiju, sigurnost, razvoj i prosperitet, a što se tiče ljudskih prava pruža slobodu kretanja za ljude i radnike, za robu... usluge i kapital su u njenoj srži. Pomaže i u stavaranju novih radnih mesta. Ovo je prvi zvanični korak na putu ka učlanjenju Kosova ka EU, put koji je bio dug i nije nimalo lak", naveo je Konjufca.

Predstavnici Kosova će prijavu za članstvo u Evrpskoj uniji - kako je rečeno - poslati u Prag, jer trenutno Češka Republika predsedava Savetom Evropske unije.