Bivši predsednik opštine Štrpce uhapšen u akciji protiv korupcije

Your browser doesn’t support HTML5

Reagovanja na privođenja u Štrpcu

U akciji Kosovske policije i tužilaštva u Štrpcu jutros je uhapšeno deset osoba, među kojima i bivši predsedik te opštine, saopšteno je iz Tužilaštva u Uroševcu. Prištinski mediji prenose da je današnja akcija jedna od najvećih u borbi protiv korupcije na Kosovu.

Akcija policije u Štrpcu počela je pre 6 sati ujutro u utorak. Prištinski mediji prenose da je tokom akcije Jedinice za privredni kriminal, izvršen pretres na više od deset lokacija. Tom prilikom zaplenjena su dva automobila, od kojih je jedan vlasništvo bivšeg predsednika opštine Štrpce Bratislava Nikolića, koji je i uhapšen.

"U vezi sa ovom akcijom, do sada je po nalogu tužioca uhapšeno deset osumnjičenih, među kojima su bivši predsednik opštine Štrpce, direktor urbanizma i još nekoliko funkcionera i vlasnika preduzeća zbog sumnje da su počinili krivična dela primanje mita, davanje mita i zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja", navodi se u saopštenju Onovnog javnog tužilaštva u Uroševcu.

Ne propustite: Najviše korupcije na Kosovu u tenderima i javnim nabavkama

Predsednik Progresivne demokratske stranke Nenad Rašić za Glas Amerike kaže da nije iznenađen ovom akcijom.

“Moram da kažem da je to potpuno očekivano i nije ništa novo. Svakako me nije iznenadilo, jer već dugo vremena se zna, čak ne morate da budete ni političar, ni novinar, pogotovo ljudi iz tog okruženja sa Šare znaju šta je nastalo tamo poslednjih sedam, osam godina, koliko je izmenjena i struktura nacionalnog parka, opet ponavljam nacionalnog parka gde gradnja ne bi trebalo biti dozvoljena, pa i demografska struktura, jer vi tamo možete da vidite da ima stotine ili već hiljade malih objekata”, rekao je Rašić.

Posle jutrošnje akcije Kosovske policije oglasila se Srpska lista, koja kako se navodi u saopštenju “najoštrije osuđuje prekomernu upotrebu sile i brutalnu akciju koju su u opštini Štrpce sproveli do zuba naoružani pripadnici specijalnih jedinica Prištine".

Saopštenjem je reagovao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, navodeći da su hapšenja opštinskih službenika još "jedan brutalan pokušaj zastrašivanja srpskog naroda na Kosovu i novi teror Aljbina Kurtija".