Preminuo glumac Žarko Laušević

Žarko Laušević (Foto: Nova.rs/N1)

Glumac Žarko Laušević (63), preminuo je posle kraće i teške bolesti, saopštila je u sredu njegova porodica.

O datumu i mestu sahrane javnost će biti blagovremeno obaveštena – u ime porodice navela je njegova supruga Anita Laušević, preneo je N1.

Ne propustite: Žarko Laušević na festivalu srpskog filma u Vašingtonu

Laušević je rođen 19. januara 1960. godine na Cetinju.

Diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

U svom bogatom umetničkom stvaralaštvu ima veliki broj filmova, serija i pozorišnih komada i nekoliko knjiga. Ulogom u filmu "Progon" debitovao je na filmu 1982. godine. Iste godine ostvario je značajne uloge u filmovima "Savamala" i "Direktan prenos".

Veliku slavu doživeo je sa jednom od glavnih uloga u TV seriji "Sivi dom" (1984). Igrao je u više od 20 filmova i televizijskih serija.

Dobitnik je brojnih nagrada, počev od Zlatne arena u Puli za najbolju mušku ulogu u filmu Oficir s ružom, 1987. godine, Cara Konstantina u Nišu iste godine, kao i nagrada Grad teatar i "Zoran Radmilović" za ulogu Kanjoša Macedonovića (1989), vlasnik je Grand-pri Naisa (2016) i Zlatne antene (2019).

Kako navodi RTS, prekretnica u njegovom životu dogodila se 31. jula 1993. godine, kada je njega i njegovog pet godina starijeg brata Branimira napala grupa ljudi u blizini jednog podgoričkog lokala. Tom prilikom je Žarko iz svog pištolja usmrtio dve osobe, a teško ranio jednu.

Osuđen je na 13 godina zatvora zbog dvostrukog ubistva. Presuda je, nakon žalbi, potvrđena 1994. godine. Kaznu je izdržavao u Spužu i Požarevcu.

Pošto je Savezni sud ukinuo presudu, posle ponovnog pretresa 1998. izrečena mu je kazna od četiri godine zatvora zbog dvostrukog ubistva u prekoračenju nužne odbrane.

Budući da je u tom trenutku već izdržao 4 i po godine, pušten je na slobodu. Po izlasku iz zatvora napustio je zemlju i otišao u Njujork, podseća RTS.

Vrhovni sud Crne Gore je, po žalbi tužioca 30. marta 2001. godine, tu odluku o kazni preinačio i izrekao kaznu od 13 godina zatvora.

3. jula 2009. godine saopšteno je da je Laušević uhapšen u SAD zbog boravka u toj zemlji bez vize i da se razmatra njegova ekstradicija Srbiji po međunarodnoj poternici koja je raspisana 2002. godine na zahtev Trećeg opštinskog suda u Beogradu.

Sud u Njujorku ipak je doneo odluku o ukidanju pritvora, piše RTS.

U decembru 2011. godine Lauševića je pomilovao tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić. Tom prilikom uručen mu je i srpski pasoš.

Iste godine objavljena je njegova knjiga "Godina prođe, dan nikad", od koje je nastao serijal "Dnevnik jedne robije", u kojem se bavio godinama koje je proveo u zatvoru. Uskledile su još tri knjige "Druga knjiga" (2013), "Sve prođe, pa i doživotna" (2018) i "Padre, idiote" (2022).